U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Brand Volendam

Wegens rol van gemeente

Volendam verdeeld over herdenking

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 JAN. De gemeenteraad van Volendam is verdeeld over een officiële gemeenschappelijke herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de brand in de Nieuwjaarsnacht.

Zo'n door de gemeente geleide samenkomst zou volgens veel raadsleden misplaatst zijn omdat bestuurders mede verantwoordelijkheid dragen voor het uit de hand gelopen horecabeleid in de vissersplaats.

Dit is gisteren gebleken tijdens een door burgemeester F.IJsselmuiden belegde besloten raadsvergadering. De burgemeester wilde de raad vertrouwelijk informeren over enkele conclusies die hij uit zijn activiteiten in de afgelopen dagen had getrokken.

"Diverse raadsleden vroegen zich hardop af: stel dat de gemeente tekort is geschoten, dan zou de bevolking toch nooit accepteren dat het gemeentebestuur leiding geeft aan zo'n herdenking? ", zegt (het enige) GroenLinks-raadslid W. Klapper. Zijn collega W. Keizer van de lokale groepering 'Volendam 80' zegt: "Wij hebben geen behoefte aan zo'n bijeenkomst". Hij benadrukt dat de reden voor die afwijzing vooral is dat nog zoveel slachtoffers "vechten voor hun leven". De raad laat het verder over aan het college van B en W dat later in het openbaar verantwoording moet afleggen. B en W hebben volgende week vrijdag voor de herdenking gepland. Keizer vindt wel dat eerst het college een oordeel moet vellen over de vraag wie er in de afgelopen jaren nalatig is geweest. Naar verluidt is er eind vorig jaar sprake van geweest om het horecapand waarin Het Hemeltje is gevestigd tijdelijk te sluiten omdat de eigenaar zich niet aan de regels hield. "Als het dan nog net verantwoord is geweest om de zaak open te houden, wie heeft daar dan gecontroleerd", vraagt GroenLinks-raadslid Klapper zich af.

Burgemeester IJsselmuiden wilde in de besloten vergadering het een en ander over de toedracht meedelen, maar diverse fracties hadden daar problemen mee. "De bevolking mag het allemaal weten, daarom willen we eerst het feitenrelaas afwachten", aldus Keizer.

De raadsleden hebben volgens betrokkenen in de wandelgangen "voorzichtig" geconcludeerd dat zowel de eigenaar van de drie boven elkaar gelegen kroegen een verwijt kan worden gemaakt als ook het gemeentebestuur. Klapper wijst er op dat hij als enige protesteerde toen Wir War-eigenaar Veerman aan het begin van de jaren negentig "barkrukken op de zolder plaatste". Klapper: "Dat gebeurde nota bene terwijl hier een anti-alcoholbeleid was afgekondigd. De zaak liep helemaal uit de hand". Hij vindt ook dat de eigenaar veel te veel zijn gang kon gaan, zich niet hield aan regels en geboden. "De verbouwingen aan de panden om ze te vergroten hebben het aanzien van de typische Volendamse dijk helemaal vernield. De belangen van Veerman konden wel eens in strijd zijn met het algemeen belang ", zegt Klapper.

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad