U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Rain Man

KESTER FRERIKS
"I'm definitely an excellent driver", zegt Dustin Hoffman in de film Rain Man bij herhaling op een drenzige, onverschillige toon. Een stem die je nooit meer vergeet. Wanneer hij eindelijk een oude Buick mag besturen, dan slingert en bonkt hij keer op keer tegen de stoeprand. In alles is Hoffman 'definitely excellent': in het uit zijn hoofd leren van het telefoonboek, in het onthouden van jukebox-nummers en het gokken in de verschoten schitter van Las Vegas.

Hoffman in de rol van het autistische genie Raymond is de onverwacht opgedoken broer van de kerngezonde, overenergieke en ambitieuze glamourboy Charlie. Bij het overlijden van zijn vader moet de laatste accepteren dat er een geheimzinnige mede-erfgenaam is, verblijvend op een puissant landgoed. Dat landgoed blijkt een inrichting voor geestelijk gestoorden te zijn, van wie Raymond een van de bewoners is. Na de eerste ontmoeting, die Cruise als een schok treft, groeit er geleidelijk een verzoening tussen hen. Cruise, nog altijd gebrand op het grote geld van zijn vader, ontvoert zijn autistische broer naar Los Angeles. Maar vliegen is onmogelijk, want Raymond heeft vliegangst; op de snelwegen wil hij ook niet rijden. De laatste mogelijkheid biedt de binnenweg, en vanaf het moment dat de Buick bemodderd raakt en lekker ronkt vanonder de motorkap, krijgt de film de juiste wending: hij verandert in een schitterende road-movie. De Buick rijdt over verlaten wegen en langs steeds kleinere ge huchten, zoals Wim Wenders (en hij niet alleen) dat deed in zijn Amerikaanse films.

De toenadering tussen beide broers groeit. Hoffman kan innemend zeuren over de K-Market in Cincinnati, Ohio, waar ze het beste ondergoed verkopen. Het is griezelig knap hoe Hoffman zich in elk opzicht de houding van een autist heeft eigen gemaakt. Zijn onbeholpen dribbelloopje naast de ferme pas van Cruise, zo'n ganzenpasje dat aldoor nét buiten de maat is, maakt hem zowel sympathiek als deerniswekkend. Een van de hoogtepunten van de film is de tocht over de Brooklyn Bridge, aan het begin van de vlucht naar L.A.: Cruise en vriendin Susanna (Valerie Golino) genieten van de vanzelfsprekendheid van het geweld van verkeer, voorbijflitsende staalkabels, de duizelingwekkende diepte beneden en Hoffman kijkt ernaar met angst en verbazing: is dít de wereld waarheen ze hem gaan ontvoeren? Er schuilt veel waanzin in de beschaving, die zogenaamd onze alledaagse omgeving is. Hij keert terug naar waar hij hoort, tussen veilige muren. De wereld heeft voor hem afgedaan.

Rain Man (VS, 1998, Barry Levinson), Ned.2, 21.28-23.40u.

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad