U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
In dienst van Hare Majesteit

J.M. BIK
Nederlandse ambassadeurs en hun staven moeten hard werken. En dat doen zij ook, met volle inzet. Het is helemaal niet waar dat zij vooral wegens een goed salaris in het buitenland zitten en 's middags om vier uur hun eerste gin-tonic nemen.

Ambassadeur Titia van den Assem, net van Bangkok naar Pretoria verhuisd, zegt dat heel beslist in de documentaireserie In Dienst van Hare Majesteit waarvan het eerste deel vanavond op RTL5 te zien is. De toon van de serie lijkt met dit statement gezet. Naar tevredenheid, mag men vermoeden, van de directie Voorlichting en Communicatie van het Haagse ministerie van Buitenlandse Zaken, die blijkens de aftiteling aan de totstandkoming van de documentaire heeft meegewerkt.

Dat de kijker veel zal opsteken van de serie, die in omroepbladen veelbelovend 'docusoap' wordt genoemd, mag na bezichtiging van de eerste aflevering worden betwijfeld. De afleveringen belichten steeds twee ambassades - vanavond die in Zuid-Afrika en Bolivia (La Paz). Wat blijkt al direct? Ambassadeurs en hun medewerkers zijn heel gewone mensen, die te acht uur 's ochtends naar hun werk gaan. Daar vergaderen zij over heel gewone dingen, zeg de verkiezing van een ondernemingsraad (La Paz) of de sluiting van ambassade en consulaire afdeling op vrijdagmiddag (Pretoria). De camera loopt, de kijker mag er als het ware zelf bijzitten. Te zien is ook hoe het toegaat aan de consulaire balie in Pretoria ("voor goedkeuring van uw geboortebewijs is zes weken nodig, voor uw medische verklaring nog eens zes weken"). Achter de beelden spreekt een voice-over van een "ragfijn stelsel van regels en regeltjes". Te zien is voorts hoe voortreffelijk een jongerenproject in La Paz loopt (eergisteren nog misbruikt, gisteren nog lijm gesnoven, vandaag is bijna alles weer kits). In interviews spreken de ambassadeurs over de talrijke verhuizingen (eens per vier jaar gemiddeld) die aan hun beroep vastzitten. Dat is geen lolletje, de ambassadeur in Zuid-Afrika vertelt dat je er bij elke verhuizing goed op moet letten dat de snelle verhuizers geen verkeerde dingen inpakken. Want alles is rijkseigendom en geregistreerd per ambassade, inclusief braad- en kookpannen, ze pakt er een lijst bij. Over de inrichting van zijn ambtswoning in La Paz zegt de chef de poste, Wieck Wildeboer, dat zij "protserig" is. Met een lachje meldt hij dat hij qua meubilair had mogen kiezen tussen "klassiek-modern" en "modern-klassiek". Aardige 'gewone' man, hij wijst op een collectie fotoalbums aangaande zijn leven in vorige standplaatsen, we vernemen ook dat hij op het punt staat grootvader te worden. Interessant.

Maar wie er nieuwsgierig naar is hoe ambassades Nederland verkopen, hoe hun verhouding is met Den Haag, hoe het diplomatieke werk de afgelopen jaren is veranderd, of de departementale integratie, de Haagse 'Herijking', in het veld betekenis heeft en waarom er de afgelopen jaren bij de visaverlening her en der dingen lelijk misgingen? Die hoort en ziet daarover niets.

In Dienst van Hare Majesteit, RTL5, 22.10-22.40u.

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad