U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Telia naar de rechter om licentie UMTS te eisen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 JAN. Telecombedrijf Telia gaat deze week in beroep tegen de verrassende beslissing van de Zweedse telecomautoriteit om de belangrijkste operator van het land geen vergunning voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) toe te kennen. Dat heeft een woordvoerder van Telia vanochtend bevestigd.

De Zweedse post- en telecomautoriteit PTS oordeelde medio vorige maand dat de door Telia ingediende plannen voor UMTS niet ver genoeg gaan. Vier buitenlandse consortia kregen wel een vergunning. Telia kwam vlak voor de kerst al met een persbericht waarin het zijn UMTS-offerte verdedigt.

Volgens het telecombedrijf kan er een nationaal dekkend UMTS-netwerk worden gebouwd met 4.100 basisstations (waarop de antennes worden bevestigd). Deze basisstations overlappen en versterken elkaar. Concurrenten zeggen 20.000 basisstations nodig te hebben om heel Zweden te kunnen voorzien van UMTS en hebben zich ook bereid getoond om grotere investeringen te doen dan Telia.

Telia zegt ook hogere antennes te gebruiken dan wat gebruikelijk is in het buitenland. "Telia heeft effectieve antennehoogtes van 400 meter. De hoogte van antennes op het continent is meestal 15 meter", aldus de verklaring. De telecomautoriteit PTS zou dat niet hebben meegenomen in zijn beslissing, aldus Telia.

In Zweden zijn de vergunningen verdeeld via een schoonheidswedstrijd. Telia werd als grootste telecombedrijf van Zweden beschouwd als gedoodverfde winnaar. In de meeste andere Europese staten zijn veilingen gehouden. Nergens anders in Europa heeft een nationale operator geen vergunning weten de bemachtigen voor de thuismarkt.

Telia wil alsnog een vergunning afdwingen, maar PTS heeft alle beschikbare frequentieruimte al verdeeld onder Europolitan (van het Britse Vodafone), Tele2 (van het Zweedse Netcom), Orange (van France Telecom) en Hi3G (van Hutchison uit Hong Kong). Een vergunning voor Telia zou altijd ten koste moeten gaan van een andere partij. De kansen van Telia worden laag ingeschat.

Telia werkt inmiddels aan scenario's voor het geval dat het beroep wordt afgewezen. Het kan bijvoorbeeld een zogeheten virtuele netwerkoperator worden. Hierbij wordt netwerkcapaciteit gehuurd bij de bedrijven die wel beschikken over een antennepark.

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad