U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Tv Praag: politiek vindt geen oplossing


PRAAG, 3 JAN. De leiders van de vier belangrijkste politieke partijen in Tsjechië hebben gisteren geen oplossing kunnen vinden voor het conflict bij de Tsjechische televisie.

De leiders van de vier partijen, de Burger-Democraten ODS, de sociaal- democratische CSSD, de christen-democratische KDU-CSL en de Vrijheidsunie US, kwamen gisteren bijeen om de staking van rond dertig redacteuren van de nieuwsdienst te bespreken. Zij protesteren al ruim een week tegen de benoeming van Jirí Hodac als algemeen directeur van de Tsjechische televisie CT. Volgens de stakers is Hodac politiek bevooroordeeld ten gunste van de ODS van parlementsvoorzitter en ex- premier Václav Klaus. De stakers bezetten de televisiestudio's om het ontslag van de pasbenoemde Hodac af te dwingen. Hodac van zijn kant heeft de stakers laten ontslaan en tegen sommigen van hen een strafklacht ingediend. Hij heeft bovendien de politie gevraagd de stakers uit de televisiestudio's te zetten die ze al ruim een week bezet houden, maar de politie heeft geweigerd in te grijpen.

De bijeenkomst van de vier partijleiders mislukte: een compromisvoorstel van Klaus werd door de andere drie politieke leiders verworpen. Het compromis voorzag in de handhaving van Hodac, maar de andere partijen zijn inmiddels voor een aftreden van de controversiële televisiedirecteur - óók de regerende CSSD van premier Milos Zeman, die aanvankelijk lijkt te hebben meegewerkt aan Hodac' benoeming. De raad van bestuur van CT, die Hodac op 20 december benoemde, wordt gedomineerd door leden van de CSSD en de ODS.

De mislukking drijft de politieke spanningen in Tsjechië op. Gisteren maakten opnieuw duizenden Tsjechen bij de televisiestudio's hun steun aan de stakers duidelijk. Ook de twee belangrijkste Tsjechische vakbonden maakten gisteren duidelijk achter de stakende journalisten te staan.

De kwestie kan leiden tot wrevel tussen de CSSD en de ODS en daarmee tot een bedreiging van het 'oppositie-akkoord' dat de basis vormt voor het voortbestaan van de minderheidsregering van CSSD-leider en premier Milos Zeman. Zijn minderheidsregering van sociaal-democraten overleeft dankzij de steun, in het parlement, van de ODS - ook al is dat formeel een oppositiepartij. In ruil voor die gedoogsteun krijgt de ODS aanzienlijke invloed op het beleid van de regering en een reeks hoge functies. De benoeming van Hodac past in deze formule: volgens de stakende tv- journalisten is hij een 'ODS-man' die zijn stempel zal willen drukken op de uitzendingen. De ODS is hoe dan ook de enige partij die Hodac nog steunt, met het argument dat hij als tv-directeur is aangewezen door een democratisch samengesteld orgaan. ODS-leider Václav Klaus liet gisteren na het mislukte vierpartijenoverleg weten dat het akkoord met de CSSD door de kwestie niet in gevaar is.

Hodac slaagde er gisteren in de nieuwsuitzendingen die door de stakers waren samengesteld, te blokkeren en ze te vervangen door nieuwsbulletins die door zijn eigen aanhangers waren samengesteld. Televisiekijkers met een satellietschotel en sommige kijkers met een kabelaansluiting konden de bulletins van de stakers wel zien. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad