U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Yahoo weert toch nazi-voorwerpen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 JAN. Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo verbiedt vanaf volgende week de veiling van nazi-voorwerpen op zijn webpagina's. Advocaat Michael Traynor kondigde dat gisteren namens Yahoo aan.

Als motivatie gaf Traynor op dat het bedrijf geen profijt wil trekken van " voorwerpen die haat bevorderen en verheerlijken". Hij ontkende dat het verbod samenhangt met het vonnis dat de Franse rechter Jean-Jacques Gomez eind november in Parijs velde. Gomez gaf Yahoo drie maanden de tijd om voor Franse internetgebruikers de toegang te blokkeren tot webpagina's waarop nazi-voorwerpen worden geveild.

Yahoo vecht het Franse vonnis aan voor de Amerikaanse federale rechter. Volgens het internetbedrijf heeft Frankijk geen jurisdictie over zijn aanbod op internet, omdat het bedrijf is gevestigd in Santa Clara, Californië. In Frankrijk is de verkoop van nazi-voorwerpen verboden, maar in de VS niet. Volgens Traynor zet Yahoo de rechtszaak door "omdat de inzet belangrijk is". "Er is een wezenlijk verschil tussen iets vrijwillig doen en gesommeerd worden iets te doen", aldus Traynor. "Wij delen de algemene zorg om de verspreiding van haat, maar het bedrijf is ook bezorgd om de vrijheid van meningsuiting."

Vanaf 20 februari moet Yahoo van de Franse rechter 33.000 gulden betalen voor elke dag dat Franse ingezetenen voorwerpen als SS-speldjes of een waterverfschilderij door Hitler kunnen kopen via Yahoo-pagina's.

Yahoo voerde eerder aan dat het technisch onmogelijk is de verkoop van producten aan internetgebruikers in afzonderlijke landen te verbieden. Na raadpleging van internet-specialisten vond de Franse rechter dat dit wel kan. De internet-veiling site eBay heeft wel een deelverbod op verkoop van 'haatmateriaal' naar landen waar dat verboden is, zoals Frankrijk, Italië, Duitsland en Oostenrijk. Yahoo verbiedt alleen in het algemeen de verkoop op internet van bepaalde zaken, zoals menselijke organen, kinderpornoplaatjes, sigaretten, levende dieren en gebruikt ondergoed.

De 'haatvoorwerpen' komen van 10 januari op deze lijst. Ook voorwerpen van groepen als de Ku Klux Klan mogen niet langer via Yahoo worden geveild.

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad