U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse verkiezingen

George Bush geïnstalleerd als 43e president van VS

Door onze correspondent

WASHINGTON, 20 JAN. George Bush is zaterdag geïnstalleerd als 43e president van de Verenigde Staten. De president van het federale hooggerechtshof, William Rehnquist, nam hem bij het Capitool in de hoofdstad Washington de eed af.

,,Ik, George Walker Bush, zweer plechtig dat ik getrouw het ambt van president van de Verenigde Staten zal vervullen en naar mijn volste vermogen de grondwet van de Verenigde Staten zal handhaven, beschermen en verdedigen. Zo helpe mij God almachtig.'' Kort voordat Bush in een koud en regenachtig Washington de eed uit de grondwet aflegde, werd vice-president Dick Cheney al beëdigd als opvolger van Al Gore, die acht jaar lang onder Clinton diende.

Na een lunch met politieke leiders in het Capitool, de zetel van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, maakte de president een rijtoer over Pennsylvania Avenue naar het Witte Huis. Langs de route waren duizenden demonstranten verzameld, die op borden en spandoeken kritiek oefenden op de manier waarop Bush de verkiezingen won, en op zijn standpunten (voor de boren in natuurgebieden, voor de doodstraf, tegen abortus). De politie maakte enkele arrestaties, en raakte op enkele plaatsen stevig slaags met anarchisten in bivakmutsen die Amerikaanse vlaggen neerhaalden en verbrandden.

Kort voor hun gemotoriseerde optocht het Witte Huis bereikte stapten president Bush en zijn echtgenote Laura uit en legden het laatste stuk van de route te voet af. Zij zwaaiden naar het publiek en negeerden gescandeerde leuzen, zoals 'Hail the Thief' - een verwijzing naar het omstreden verloop van de verkiezingen in Florida. Op de tribunes zaten meest Republikeinse aanhangers, die 125 dollar voor een kaartje hadden betaald, en meer op de vrije markt.

Terwijl de optocht op gang kwam, namen oud-president Clinton en zijn echtgenote Hillary op de luchtmachtbasis Andrews afscheid van medewerkers en aanhangers. Daarna werden zij met een rijksvliegtuig naar New York gevlogen. Daar brengen zij in hun huis in Chappaqua het weekeinde door. ,,Senator Clinton zal maandag op tijd terug zijn op haar werk, om geen stemming te missen'', verzekerde haar echtgenoot. Komende week wordt in de Senaat gestemd over de ministers die de nieuwe president in zijn kabinet wil benoemen.

Voormalig president Clinton en vice-president Gore, die het tegen Bush moest afleggen in de verkiezingen van afgelopen november, waren de eersten die het nieuwe staatshoofd en zijn plaatsvervanger de hand schudden en hen succes wensten. Enkele uren voor de machtsoverdracht had Clinton zijn opvolger al het beste gewenst. ,,Mijn werk als president is bijna aan het eind en het werk van de nieuwe president begint. Ik wil mijn beste wensen uitspreken aan George Bush, Dick Cheney, hun families en hun regering'', aldus Clinton die het Amerikaanse volk nogmaals bedankte voor alle steun. Hij had in de laatste uren van zijn presidentschap tientallen veroordeelden gratie verleend. Onder hen de wegens fraude gevallen Wall Street-financier Michael Milken en een aantal vertrouwelingen van de Clinton uit Arkansas.

George W. Bush sprak, na het afleggen van de eed, met zijn hand op de bijbel die ook in 1989 was gebruikt bij de inauguratie van zijn vader, het volk gedurende een klein kwartier toe. In zijn rede besteedde hij amper aandacht aan de tumultueus verlopen verkiezingen. Hij concentreerde zich op de grote verschillen in de levensomstandigheden van de Amerikaanse burgers. ,,Terwijl veel van onze mensen het goed hebben, twijfelen anderen aan de beloftes - zelfs rechtvaardigheid - van ons eigen land. De ambities van sommige Amerikanen worden belemmerd door falende scholen, verborgen vooroordelen en de omstandigheden waaronder ze geboren worden. Soms zijn de verschillen zo groot dat het lijkt of wij een continent delen maar geen land'', aldus Bush die beloofde hard te zullen werken om het land te verenigen.

Bush sprak voornamelijk over brede patriottische thema's en herhaalde in het kort een aantal speerpunten van zijn politieke agenda. ,,Samen zullen we de scholen in Amerika heroveren, voordat onwetenheid en apathie nog meer levens eisen. We zullen de sociale zekerheid en het systeem van algemene ziektekostenverzekeringen hervormen. We zullen de belastingen verlagen om het momentum van de economie te herstellen en de inzet en ondernemingsgezindheid van werkende Amerikanen te belonen. We zullen onze defensie versterken'', aldus Bush in zijn inaugurele rede.

Voor de plechtigheden bij het Capitool woonde de familie Bush 's ochtends de traditionele dienst bij in St. John's kerk. Daarna gingen ze bij de Clintons in het Witte Huis op de koffie. Bush en Clinton werden daarna in een limousine naar het Capitool gereden.

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad