U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Vangstquota schol en tong veel lager
Nederlandse vissers mogen volgend jaar fors minder schol en tong vangen. Dat is de uitkomst van de Europese Visserijraad, die vannacht de visquota voor komend jaar heeft vastgesteld.

NS moet 83 mln betalen voor net
Minister Netelenbos (Verkeer) heeft de tarieven vastgesteld die de Nederlandse Spoorwegen vanaf 1 januari moeten betalen voor gebruik van het spoorwegnet. Op basis van deze tarieven en de vervoersprognoses verwacht de minister een opbrengst van 83,4 miljoen gulden, ongeveer twee keer zo veel als dit jaar. Het is de bedoeling de tarieven geleidelijk te laten toenemen tot ze in 2007 de werkelijke kosten van het beheer van het spoor dekken.

D66: andere rol kabinet
De werkwijze van het kabinet moet drastisch worden gereorganiseerd. Dit bepleit D66-leider De Graaf vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Crèche Schiedam tijdelijk gesloten
De Schiedamse crèche Honki Ponk is tijdelijk gesloten. Het personeel heeft het vertrouwen opgezegd in de directie, die buiten ouders en bestuur om de omstreden iatrosoof J.P. de Kok had aangetrokken als adviseur.

Turkije ligt dwars bij overleg EU-legermacht
De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken hebben vanochtend in Brussel door Turks verzet nog geen overeenstemming bereikt over samenwerking van de NAVO met de beoogde snelle-reactiemacht van de Europese Unie. Turkije, lid van de NAVO, maar niet van de EU, vreest te worden geïsoleerd en blijft tegen een akkoord van de NAVO met de EU- macht, ook na twee gesprekken van de Amerikaanse minister Albright met haar Turkse collega Cem.

Extra top van Schröder en Chirac in januari
De Duitse bondskanselier Schröder en de Franse president Chirac zullen elkaar in januari ontmoeten voor een nabespreking van de Europese top in Nice van afgelopen weekeinde. In Nice kwam vast te staan dat beide landen van mening verschillen over noodzakelijke bestuurlijke hervormingen in de Europese Unie.

Palestijnen, Israël praten weer
Israël en de Palestijnen zullen volgende week hun vredesbesprekingen hervatten. Dat hebben Israëlische en Palestijnse functionarissen vandaag meegedeeld.

Klacht Öcalan ontvankelijk
Het Europees Hof voor de Rechten van de mens in Straatsburg heeft vandaag een klacht van de Turks-Koerdische leider Abdullah Öcalan inzake meervoudige schendingen van zijn rechten tijdens zijn aanhouding in Kenia en zijn berechting en terdoodveroordeling in Turkije ontvankelijk verklaard. Öcalan is in juni 1999 ter dood veroordeeld wegens separatisme en hoogverraad.

WK-schaakfinale Anand-Shirov
De Indiër Viswanathan Anand en de Spanjaard Alexei Shirov hebben zich vandaag geplaatst voor de finale van het WK schaken van de FIDE. De eerste partij wordt 20 december in Teheran gespeeld.

Frisser
Morgen veel buien, af en toe zon. Matige tot vrij krachtige, aan zee af en toe krachtige west- tot noordwestenwind. Maxima van 4 tot 7 graden. Vooruitzichten tot en met woensdag: Vanaf zondag enkele droge dagen met af en toe zon en frisser; 's nachts in het binnenland lichte vorst.


NRC Webpagina's
15 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad