U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse verkiezingen

Een verkiezings-nacht van 37 dagen

  • 7 november Amerika gaat naar de stembus. Opiniepeilingen hebben wekenlang voorspeld dat de marges tussen de Democratische presidentskandidaat Al Gore en zijn Republikeinse rivaal George W. Bush minimaal zijn.

  • 8 november Om drie uur 's ochtends belt Al Gore naar Bush. De grote tv-networks hebben Bush tot winnaar uitgeroepen in de cruciale staat Florida. Gore erkent zijn nederlaag. Maar dan blijkt Florida too close to call : de marge tussen de kandidaten is zo gering dat de verkiezingswet in die staat een automatische hertelling voorschrift. Op slag wordt de presidentsverkiezing van 2000 een thriller. Gore trekt zijn erkenning in en geeft daarmee het startsein tot een juridisch moddergevecht dat 37 dagen zal duren.

  • 9 november Gore's campagneteam zegt te streven naar handmatige hertelling van de stemmen in vier traditioneel Democratische districten: Miami-Dade, Broward, Volusia en Palm Beach. In het laatste district blijkt het vlinderbiljet veel kiezers in de war gebracht te hebben.

  • 11 november Advocaten van Bush proberen de hertellingen via de districtsrechter tegen te houden.

  • 13 november Een federale rechter in Miami weigert de hertelling te verbieden. Bush gaat in beroep bij het Hooggerechtshof van Florida. De hoogste ambtenaar van Florida, de Republikeinse Katherine Harris, kondigt aan de hertellingen te zullen negeren en de volgende dag de uitslag vast te zullen stellen, behoudens de 'poststemmen' van overzeese kiezers. Gore reageert door naar de rechter te stappen.

  • 17 november Het Hooggerechtshof van Florida, dat een dag eerder weigerde de hertellingen te verbieden, gebiedt Katherine Harris te wachten met het vaststellen van de uitslag. Het federale hof van appèl in Atlanta weigert ook hertellingen te verbieden.

  • 18 november De voorsprong van Bush op Gore loopt uit tot 930 stemmen door het tellen van de 'poststemmen' van overzeese kiezers.

  • 21 november Het Hooggerechtshof van Florida bepaalt dat handmatige tellingen mogen doorgaan en dat de nieuwe uitslagen moeten meetellen met de uitslag. Die moet uiterlijk zondag 26 november of hooguit op maandagochtend 27 november worden vastgesteld. Bush kondigt aan naar het federale Hooggerechtshof te gaan.

  • 26 november Harris stelt de uitslag vast: Bush heeft van Gore gewonnen met een voorsprong van 537 stemmen.


  • 4 december Het federale Hooggerechtshof stuurt de zaak terug naar het Hooggerechtshof in Florida met het verzoek uit te leggen waarom dit Hof de deadline voor het vaststellen verschoven heeft. In Leon County verwerpt rechter N. Sanders Sauls Gore's bezwaren tegen de gang van zaken bij de verkiezingen.

  • 6 december Het overwegend Republikeinse Congres van de staat Florida komt in beweging: kondigt aan zelf de kiesmannen voor deze staat te zullen aanwijzen.

  • 8 december Een verdeeld Hooggerechtshof van Florida geeft opdracht tot handmatige telling. Dat levert Gore 383 stemmen op. Het campagneteam van Bush vecht de handmatige tellingen aan voor de federale rechter van appèl in Atlanta en voor het federale Hooggerechtshof.

  • 9 december De federale rechter van appèl in Atlanta weigert de zaak aan te nemen. Maar het federale Hooggerechtshof ordonneert per voorlopige beschikking het stilleggen van de handmatige tellingen van de stemmen in Florida. Volgens het zwaar verdeelde Hof (vijf tegen vier stemmen) moet eerst het beroep worden behandeld dat Bush instelde tegen het besluit van het Hooggerechtshof in Florida dat juist opdracht gaf tot de tellingen.

  • 11 december Het federale Hooggerechtshof bestookt de advocaten van Bush en Gore tijdens een negentig minuten durende zitting met een spervuur van vragen. Uit de toon van de meeste vragen blijkt al dat de opperrechters in meerderheid weinig voelen voor de standpunten van het Gore-kamp.

  • 12 december Het federale Hooggerechtshof beraadt zich achter gesloten deuren. Daarbuiten loopt de spanning op. Het Hof kan óf Bush eenvoudig gelijk geven, óf zijn verzoek afwijzen óf de zaak terugsturen naar Florida.

    Het Congres van de staat Florida wijst voor de zekerheid 25 Republikeinse kiesmannen aan. Dat gebeurt met het oog op de bijeenkomst van het College van Kiesmannen op 18 december die formeel de president kiest. Wanneer de kiesmannen van Florida door de juridische verwikkelingen op 18 december nog niet zouden zijn aangewezen, bestaat de kans dat alle stemmen van Florida verloren gaan. Met als gevolg dat Gore president zou worden.

  • 13 december Het federale Hooggerechtshof verwijst het bezwaar dat Bush aantekende tegen het eerder besluit van het Hooggerechtshof van Florida om over te gaan tot handmatige tellingen terug naar het Hof in Florida. Daarmee wordt het voor Gore praktisch onmogelijk door te blijven gaan met tellen, aangezien de tijd ontbreekt. Gore geeft 's avonds in een tv-toespraak formeel zijn nederlaag toe. Bush claimt vervolgens het presidentschap. Hij roept op tot verzoening. Bush heeft nog tot zijn beëdiging op 20 januari 2001 de tijd om zijn regering samen te stellen.

  • NRC Webpagina's
    14 DECEMBER 2000


    ( a d v e r t e n t i e s )

    Klik hier

    Klik hier

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad