U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Midden-Oosten

Israëlische premier Barak treedt terug

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN


TEL AVIV, 10 DEC. Israel's premier Ehud Barak heeft gisteravond in een dramatische TV-rede zijn aftreden aangekondigd. Als leider van de Arbeidspartij zal hij over zestig dagen de strijd aan binden voor herverkiezing tegen Ariel Sharon, de huidige leider van de Likud-oppositie.

Barak zei gisteravond de uitslag van de verkiezingen te zullen beschouwen als een referendum voor een vredesregeling met de Palestijnen waarbij Israel zonder zijn veiligheid in gevaar te brengen pijnlijke concessies zal moeten doen. De politieke emoties in Israel koken over de vraag of Barak's initiatief de weg voor de ex-Likud premier Benjamin Netanyahu afsnijdt zich kandidaat te stellen voor het premierschap. Volgens de basiswet kan uitsluitend een lid van de knesset tot premier worden gekozen.

Vandaag, na de wekelijkse kabinetszitting zal Barak zijn ontslagbrief aan president Moshe Katsav aanbieden. Dit nieuwe initiatief van Barak heeft vriend en vijand verrast. Zelden is de verwarring in de Israelische binnenlandse politiek zo groot geweest als nu omdat het constitutionele vervolg van Barak's aftreden nogal ondoorzichtbaar is.

Er zijn verschillende constitutionele mogelijkheden die het alsnog mogelijk maken dat de weg voor kandidaatstelling van de buitengewoon populaire Netanyahu voor het premierschap vrij komt. In een opiniepeiling van vrijdag jl lag Netanyahu 19 procent voor op Barak. De basiswet op de verkiezing van de premier kan nog worden veranderd en de regering Barak kan morgen vallen over een motie van wantrouwen waardoor er niet over zestig dagen maar over negentig dagen zowel voor het premierschap als voor de knesset wordt gestemd.

Behalve zijn vredesintentie worden de kansen dat Barak alsnog met een vredesregeling met de Palestijnen de verkiezingen kan ingaan buitengewoon laag aangeslagen. In de politiek overheerst het gevoel dat het ,,tijdperk Barak'' ten einde loopt en dat deze bejubelde ex-chefstaf als premier op alle fronten heeft gefaald en sneller dan welke premier dan ook zijn eigen graf heeft gegraven.

NRC Webpagina's
10 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad