U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Kantoor fêteert de hele familie


De jonge professional wil niet dat zijn carrière ten koste gaat van het gezin. Dus trakteert het kantoor de hele familie.

Door onze redacteur FREDERIEK WEEDA

AMSTERDAM, 8 DEC. De kinderen van alle medewerkers van advocatenkantoor Allen & Overy zijn onlangs getrakteerd op een groots middeleeuws feest. Op het Amsterdamse kantoor, omgebouwd tot kasteel, traden heksen en waarzeggers op. Het was op een zaterdag, de echtgenoten waren ook mee. Compagnon Sietze Hepkema: "We wilden de mensen achter onze mensen laten zien dat we weer in kalm vaarwater zijn na de fusie met de Engelsen dit jaar."

Advieskantoor McKinsey nodigde onlangs aspirant consultants uit voor een weekend Disneyland bij Parijs. Ze kwamen uit diverse Europese landen, met hun gezin. De kinderen kregen een T-shirt met naam, de echtgenoten mochten alles vragen over de maatschap.

Het doet denken aan de sociale binding in John Grishams thriller The Firm, waar de echtgenotes van de advocaten hun woning zelfs laten inrichten door dezelfde stylist. Maar van die cultuur is geen sprake, onderstreept Paddy Coyne, verantwoordelijk voor de werving van jonge McKinsey-adviseurs in Nederland. "Het is wel belangrijk dat echtgenoten weten waar hun man of vrouw gaat werken. Er gaan indianenverhalen over de uren die consultants moeten werken. De 'nieuwe' echtgenoten krijgen dan van de echtgenoten van de huidige consultants te horen dat het wel meevalt met die uren."

Dat hoort de jonge professional graag, want hij hecht waarde aan een goede balans tussen werk en privé, merken advocaten- en consultantskantoren. Carrière maken is aardig, maar niet als het ten koste gaat van het gezinsleven. Hepkema van Allen & Overy: "Als advocaat bij een topkantoor heb je geen negen-tot-vijf-baan. We realiseren ons dat we erg veel vragen van onze mensen." Ook jonge zakelijke dienstverleners zónder partner of kinderen vinden zelfontplooiing en vrije tijd veel belangrijker dan 35-plussers, stelt Sylvia den Engelsen van headhuntersbureau legalPeople. "In de jaren tachtig werkten yuppen keihard voor veel poen. Nu hebben ze andere prioriteiten."

En ze kunnen het zich permitteren. Werk genoeg. De advocatuur heeft jaarlijks al 700 juristen nodig, terwijl rechtenstudenten steeds meer banen elders kunnen krijgen.

'Partner zal minder zeuren'

De jonge juristen stappen ook sneller over als een baan niet bevalt. Om die reden móet de werkgever investeren in zijn werknemers, zegt Den Engelsen van legalPeople. "Vroeger hoefde dat niet. Of je bleef eeuwig bij één kantoor, Of je hield het niet vol en het kantoor vond voor jou een ander."

Daarom vindt ze het betrekken van aanhang bij het kantoor logisch. "In Amerika denken ze: de professional is onderdeel van de unit het gezin. Als we de unit aan ons binden, binden we de professional. Als de echtgenote tijdens een uitje er begrip voor krijgt dat haar man zoveel uren werkt, dan zal ze er minder over zeuren."

Bij advocatenkantoor Clifford Chance in Amsterdam is het besef doorgebroken dat "je niet alleen leeft om te werken". Volgens compagnon Ate van IJlzinga Veenstra heeft niet iedere medewerker meer de ambitie partner in het kantoor te worden. Tot een paar jaar geleden streefden alle jonge advocaten naar die positie, omdat ze dan kunnen delen in de winst. "Ze willen dat niet meer, als ze daarvoor zeventig uur per week moeten werken", zegt Den Engelsen. Dus voeren kantoren parttime werk in en zelfs posities als parttime-partner.

Goede advocaten werven en vasthouden is even belangrijk geworden als cliënten binden, zegt Job van der Have van Nauta Dutilh. Maar de verscherpte concurrentie tussen advocatenkantoren leidt er juist toe dat professionals méér uren moeten maken dan vroeger. "Dat mag niet doorschieten. Wij geloven vooral dat men hier met plezier moet werken."

Het gezin als human-resources-tool lijkt voorlopig beperkt te blijven tot Angelsaksische kantoren. Het Nederlandse Nauta Dutilh en Loyens & Loeff doen er niet aan, behalve met Sinterklaas. Voorzitter Bert Westendorp van Loyens & Loeff: "Als je thuis niet zelf kunt uitleggen waarom je zo hard werkt, dan lijkt mij dat een slecht teken."

NRC Webpagina's
8 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad