U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Eenvoudige nootjes
De wereld van de zelf noterende muzikant is het afgelopen decennium drastisch veranderd door de komst van muziekprogramma's op de computer. Heel veel sneller dan het opschrijven op notenpapier gaat het noteren van muzieknoten via de computer meestal niet. Maar het resultaat van computernotatie is doorgaans duidelijker en mooier dan van al dat potlood-en-gumgekriebel. Vroeger waren eigen bewerkingen en composities alleen al om vormtechnische redenen impopulair, nu zien ze er bijna altijd fris en netjes uit.

Onthullingen in cyberspace
De Amerikaanse overheid heeft populaire televisieprogramma's als ER, Beverly Hills 90210, Chicago Hope, The Drew Carey Show and 7th Heaven gesubsidieerd. De series kregen een deel van het antidrugs-budget van 25 miljoen dollar om te laten zien dat drugs schadelijk zijn. Eigenlijk wilden de netwerken die de soaps uitzenden dat helemaal niet. Maar toen de overheid dreigde alle reclamespotjes tegen drugs (waarvoor 1 miljard dollar was uitgetrokken door het Congres) terug te trekken, gingen ze overstag.

ASDL-gebruik valt tegen
KPN wil eind maart zestigduizend gebruikers aangesloten hebben op zijn nieuwe snelle internetdienst. Medio dit jaar, toen de zogeheten ADSL- dienst werd gelanceerd, mikte het telecombedrijf nog op honderduizend gebruikers eind dit jaar. KPN heeft nu negenduizend gebruikers.

Geen surseance L&H
Een rechtbank in Ieper heeft vandaag geweigerd het noodlijdende Vlaamse spraaktechnologie-bedrijf Lernout & Hauspie uitstel van betaling te geven. L&H kwam dit najaar in opspraak wegens boekhoudkundig geknoei. Volgens de rechtbank had L&H "armoedige financiële stukken" ingediend en geen herstructureringsplan om de schuldeisers perspectief te geven. Zij betichtte L&H van "grootspraak". Als L&H met deugdelijke stukken komt, kan zij opnieuw surseance aanvragen. Het bedrijf zegt die stap "te overwegen". In het licht van nieuwe onthullingen over L&H, in The Wall Street Journal van gisteren, lijkt de gerechtelijke uitspraak echter vooral een stap op weg naar het faillissement.

Nokia doet overname
Nokia, de Finse zaktelefoonfabrikant, heeft voor ruim 120 miljoen dollar (298 miljoen gulden) het Amerikaanse Ramp Networks gekocht. Dat is gespecialiseerd in beveiligingsapparaten voor internetactiviteiten.

Kwartaalomzet Intel valt tegen
Het Amerikaanse Intel, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft gisteren na sluiting van de effectenbeurs van New York gewaarschuwd voor een lager dan verwachte omzet in het vierde kwartaal. Oorzaak zijn de tegenvallende verkopen van computers in de Amerikaanse thuismarkt. Volgens het concern zal de omzet vrijwel gelijk blijven aan de 8,73 miljard dollar (20,6 miljard gulden) die in het derde kwartaal werd behaald. Eerder werd nog uitgegaan van een omzetstijging van 4 tot 8 procent. (AP)

Univision koopt USA Broadcasting
Het Amerikaanse televisiebedrijf Univision Communications neemt voor 1,1 miljard dollar (2,7 miljard gulden) in contanten het televisienetwerk USA Broadcasting over van USA Networks. Met de acquisitie wordt het Univision volledig eigenaar van 13 televisiezenders en minderheidsaandeelhouder in nog eens vier tv-zenders. Univision versterkt met de overname zijn positie als grootste tv-zender voor Spaanstalige Amerikanen. (AFP)

Internetfraude blijft meestal onbestraft
Delicten die met behulp van internet worden begaan, blijven meestal onbestraft. Die conclusie trekken de Amerikaanse onderzoeksbureau's Gartner Group en McConnell International. De pakkans van internetcriminelen is op dit moment heel klein, omdat budgetten en personeel niet snel genoeg worden aangepast aan de jongste ontwikkelingen. In de Verenigde Staten zijn 300 inspecteurs belast met het onderzoek naar webmisdaad - 0,1 procent van het totale aantaal federale inspecteurs. De meeste landen beschikken nog steeds niet over wetgeving om internetcriminelen aan te pakken. (AFP)

Telecommarkt EU groeit met 9 procent
De totale omzet van de Europese telecomsector is dit jaar met gemiddeld 9 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage over de liberalisering van de telecommarkt (sinds 1997) in de Europese Unie. Consumenten kunnen kiezen uit steeds meer diensten en bedrijven. Het aantal aanbieders van telefonie is sinds vorig jaar toegenomen met 80 procent. Wel blijven de voormalige staatstelefoonbedrijven de markt te veel domineren, aldus het rapport. (AFP)

Pc-virussen complexer en gevaarlijker
Computervirussen worden complexer, gevaarlijker en verspreiden zich sneller. Bovendien komen er in snel tempo meer bij, per dag zo'n tien tot twintig. Dat meldt het Symantec AntiVirus Research Centrum (SARC) in Leiden. Volgens deze virusjagers zijn er inmiddels bijna 50.000 virussen bekend, waarvan er overigens slechts 200 tot 300 actief worden verspreid. Met ingewikkelde aanpassingen in de programmering proberen virusschrijvers de kans op infectie te vergroten, signaleert SARC als trend. Ook worden er virussen ontwikkeld die een virus en worm tegelijk zijn. Dit soort infecteert eerst de bestanden op de computer die het binnenhaalt. Vervolgens gaat het op zoek naar andere computers op het netwerk om ook die te infecteren. (ANP)

Keurmerk voor internetreisbureaus
Er komt een ANVR-keurmerk voor reisbureaus op internet. Het initiatief van de reisorganisatie moet consumenten meer zekerheid bieden over bijvoorbeeld betalingsmogelijkheden en bescherming van persoonsgegevens. Het keurmerk zal in het voorjaar 2001 op de websites staan. Dit maakte De Jong Intra Vakanties gisteren bekend bij de presentatie van de nieuwe zomergidsen. Steeds meer consumenten boeken hun reis via internet. Afgelopen zomer werd 1 procent van de reizen van De Jong Intra Vakanties op deze manier verkocht. De reisorganisatie verwacht dat rond de 7 procent van de vakantiegangers hun reis uiteindelijk via internet regelen. (ANP)


Wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van een concertvleugel? Dat wordt uitgelegd op de Nederlandse website van Steinway & Sons. Exclusief als de pianobouwer is, zo oogt deze site met grijze letters tegen een zwarte achtergrond en afbeeldingen van prachtige vleugels. De bezoeker leest over de geschiedenis en welke beroemde pianisten op een Steinway hebben gespeeld. Jammer dat de website van zo'n muzikaal bedrijf geen geluid geeft.
(www.steinway.nl)

NRC Webpagina's
8 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad