U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Suriname

Oud-premier Arron van Suriname overleden

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM/PARAMARIBO, 5 DEC. De Surinaamse oud-premier Henck Arron (64) is gisteren tijdens een bezoek aan Nederland overleden. Arron was de eerste premier van de soevereine natie Suriname en de drijvende kracht achter de onafhankelijkheid van het land.

In Suriname is met ontzetting gereageerd op de plotselinge dood van de oud-premier. President Venetiaan noemde Arron ,,de vader van het onafhankelijke Suriname.'' Tientallen mensen trokken naar het huis van Arron om condoleances over te brengen. De voormalig leider van de creoolse volkspartij NPS overleed op de verjaardag van zijn vrouw.

Samen met parlementsvoorzitter J. Lachmon was Arron, die binnen en buiten de NPS nog groot gezag genoot, dezer dagen op bezoek in Nederland vanwege de viering rond 25-jaar onafhankelijkheid van zijn land. Lachmon, leider van de hindoestaanse volkspartij VHP, noemde de dood van Arron ,,onvoorstelbaar''. De voorzitter van het Surinaamse parlement zal zijn bezoek aan Nederland afbreken en terugvliegen naar Paramaribo. Het stoffelijk overschot van Arron zal waarschijnlijk zondag naar Suriname worden overgebracht, aldus Lachmon.

Hij had gisteren met Arron nog een ontmoeting met enkele Nederlandse parlementariėrs, waaronder Kamervoorzitter J. van Nieuwenhoven. Ook zij reageerde geschokt en met ongeloof op de dood van Arron, die op zijn logeeradres in Alphen aan de Rijn in zijn slaap aan een hartstilstand overleed.

Arron was vorige week in Suriname nog gehuldigd met de hoogste onderscheiding van zijn land, de 'gele ster'. De afgelopen jaren had hij zich teruggetrokken uit de actieve politiek en het leidersschap van de NPS overgedragen aan de huidige president Ronald Venetiaan.

Arron, die afkomstig was uit het bankwezen, werd in 1973 voor het eerst premier. Het jaar daarop kondigde hij aan dat Suriname in 1975 onafhankelijk moest worden. Hij leidde de onderhandelingen met Nederland en werd de jongste regeringsleider van de republiek. Zijn bewind werd beschuldigd van corruptie en in 1980 moest hij het veld ruimen na een staatsgreep door zestien sergeanten onder leiding van D. Bouterse.

In 1987 stond hij aan de basis van nieuwe, vrije verkiezingen, waarna hij vice-president werd. In 1990 moest hij, door de zogenaamde 'telefooncoup', opnieuw onder druk van de militairen het veld ruimen. In 1991 gaf hij het roer over aan Venetiaan. Sindsdien hield hij zich niet openlijk meer bezig met de politiek. Ook tijdens de recente verkiezingscampagne in mei speelde Arron een zeer bescheiden rol. Pas onlangs, rond de festiviteiten bij 25 jaar onafhankelijkheid, manifesteerde hij zich weer enigszins in de publiciteit. Hij werd onlangs nog benoemd tot lid van een commissie die de schulden van Suriname moet inventariseren.

NRC Webpagina's
5 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad