U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Gore loopt verdere vertraging op

US Supreme Court verwijst zaak Gore-Bush terug

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
WASHINGTON, 4 DEC. Het US Supreme Court, het hoogste federale Gerechtshof van de Verenigde Staten, heeft de zaak Bush-Gore teruggestuurd naar het hoogste Hof van Florida. Dat moet zijn eerdere uitspraak verduidelijken.

De beslissing betekent verder uitstel voor de Democratische presidentskandidaat Al Gore. Hij wil dat 14.000 'blanco' stemmen in Florida alsnog worden geteld. Dat moet gebeuren vóór 12 december, de dag waarop alle staten hun 'kiesmannen' moeten bekend maken. Die kiesmannen kiezen op 18 december de 43ste president van de Verenigde Staten.

Het hoogste federale Gerechtshof van de Verenigde Staten heeft geen definitieve uitspraak gedaan over de toelaatbaarheid van handmatige hertelling van de stemmen. Had het Hof dat wel gedaan, dan was de uitspraak duidelijker een succes voor Bush of Gore.

Beide partijen waren maandagavond voorzichtig in hun reacties. In het Bush-kamp meent men dat het Florida-vonnis terzijde is geschoven en dat de 'eerste' uitslag van Florida nu weer geldt. Daarin had Bush een voorsprong van 930 stemmen.

David Boise, de advocaat die de verdediging van Gore leidt, meent dat het Supreme Court van Florida geen moeite zal hebben zijn vonnis zo te herschrijven dat het alleen op het recht van de staat Florida is gebaseerd. Daarmee vervalt voor het federale Supreme Court aanleiding zich met de zaak te bemoeien. Pas als het Hof in Florida zijn ruime uitleg van de regels wel op de federale Grondwet baseert, kan het federale Supreme Court de handmatige hertelling eventueel verbieden.

De Democraten zijn in zekere zin opgelucht dat het US Supreme Court geen direct negatief vonnis voor Gore heeft gewezen. Dan was de politieke druk sterk opgelopen om de strijd op te geven. Nu blijft men hopen voor het Supreme Court van Florida de kans te krijgen de niet-geprikte stembiljetten in Miami Dade en Palm Beach alsnog geteld te krijgen.

Maandagavond wachtten de partijen ook op een vonnis van de rechter N. Sanders Sauls in Tallahassee. Deze rechter behandelt de zaak die Gore aanspande tegen de 'officiële' uitslag van Florida zoals vastgesteld door het Republikeinse bestuur van de staat Florida. Rechter Sauls wachtte met het geven van zijn vonnis tot hij de beslissing van het US Supreme Court tot zich had laten doordringen. Wie de zaak voor Sauls ook verliest, zal hoger beroep aantekenen bij het hoogste Hof van de staat Florida.

NRC Webpagina's
4 DECEMBER 2000
(19.00 uur)


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad