U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Herstel verloopt goed

Hartaanval treft 'running mate' Bush

Door onze correspondent
WASHINGTON, 23 NOV. Kandidaat vice-president Dick Cheney, de 'running mate' van de Republikeinse presidentskandidaat Bush, maakt het goed nadat hij gisteren werd getroffen door een lichte hartaanval. In een zijslagader werd een verwijdend buisje van metaalweefsel aangebracht.

Het was verreweg de grootste tegenslag die Bush gisteren trof, nadat het Supreme Court van Florida hem de avond tevoren zeer tegen zijn overtuiging in had gezegd dat hij zich moest neerleggen bij het handmatig hertellen van de stemmen in een aantal kiesdistricten.

Gouverneur Bush sprak gisteren harde woorden over dat vonnis van het hoogste Hof van Florida: "Laat er geen misverstand over bestaan, het Hof heeft de wet herschreven, nadat de verkiezingen voorbij waren." Bush hamerde opnieuw op de noodzaak dat alle stemmen van overzees gestationeerde militairen worden meegerekend, ook als zij niet aan alle formele vereisten voldoen. In het parlement van Florida, waar de Republikeinen een ruime meerderheid in beide Huizen hebben, heerst ook grote verontwaardiging over het vonnis. Het parlement leeft al twee jaar op voet van bijna-oorlog met het Supreme Court. Men onderzoekt nu de mogelijkheid zelf Florida's 25 kiesmannen aan te wijzen mocht Al Gore na alle rechtszaken als winnaar tevoorschijn komen.

Tijdens zijn eerste reactie op het vonnis liet Bush zich ook uit over de gezondheidstoestand van zijn kandidaat-vice-president. Hij zei dat controles van de met pijn naar het ziekenhuis van Georgetown University (in Washington DC) gereden Cheney niets bijzonders hadden opgeleverd. Maar later werd bekend dat men wel degelijk moest spreken van een lichte hartaanval.

Cheney was gisteravond telefonisch al weer in actie in het CNN tv- programma Larry King Live. De prognose is goed, maar Cheney heeft al drie maal eerder hartproblemen gehad.

Waarnemers zeiden dat de gouverneur van Texas de ervaren bestuurder Cheney node zou missen aan zijn zijde, mocht hij toch het zwaarder geworden ambt van vice-president niet aankunnen. Cheney heeft als oud- minister van Defensie tijdens de Golf-oorlog en in diverse adviserende functies een hoeveelheid ervaring in de fijnere details van het regeren in Washington opgedaan die Bush mist.

Als een eventuele beslissing Cheney terug te trekken valt vóórdat het Kiescollege op 18 december een nieuwe president aanwijst, dan kan Bush een vervanger aanwijzen, na goedkeuring van het bestuur van de Republikeinse partij. Later moet het Congres instemmen met de keus.

NRC Webpagina's
23 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad