U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
www.agentschap-telecom.nl

'Tijdnood rond veiling van radio'

Door onze redacteur MICHEL KERRES
DEN HAAG, 22 NOV. De veiling van radiofrequenties in Nederland en de daaropvolgende reorganisatie van de FM-band is niet haalbaar voor 1 september 2001. Dat betogen vertegenwoordigers van commerciële radiostations en de exploitanten van zendmasten. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat de Nederlandse radiofrequenties moet verdelen, bestrijdt dit.

De belangenvereniging van de commerciële radiozenders (VCR) en de exploitanten van zendmasten, Nozema en Broadcast Partners, stellen dat de Nederlandse planning onhaalbaar is. De internationale onderhandelingen over de frequenties zijn nog niet afgerond en er is onvoldoende tijd om zendmasten en zendinstallaties aan te passen. In internationale afspraken is vastgelegd dat Nederland op 1 september volgend jaar frequenties, die nu in gebruik zijn bij Nederlandse zenders, inlevert ten behoeve van een Europese herverdeling van frequenties. Op die dag verlopen ook de tijdelijke zendvergunningen van de commerciële radiostations.

De publieke omroep krijgt nieuwe frequenties toegewezen, de commerciële zenders moeten ze op een veiling verwerven. Nieuwe technologie en een betere planning scheppen meer ruimte voor radiostations, met name op de lucratieve FM-band. Voor de luisteraar betekent de revisie waarschijnlijk een groter aanbod en een verhuizing van zijn favoriete station. Het ministerie gaat er van uit dat de ingrijpende reorganisatie van de Nederlandse radio wel op tijd gereed zal zijn. "We staan onder grote tijdsdruk, maar we houden vast aan het schema", aldus een woordvoerder. Een aantal buitenlandse radio- ondernemingen overweegt om deel te nemen aan de Nederlandse veiling. Hun interesse is zo serieus dat ze gehoord worden tijdens vertrouwelijke consultaties die de overheid voorafgaand aan de veiling organiseert. Het Amerikaanse Emmis en het Britse Capital Radio, beide beursgenoteerd en uit op internationale expansie, volgen de voorbereiding van de Nederlandse veiling op de voet. "We denken serieus na over deelname", zegt Deb Smulyan, van Emmis International in Parijs. "We nemen pas een definitief besluit als er duidelijkheid over de veiling en het Nederlandse frequentiebeleid bestaat."

Commerciële radio in Nederland

1988 Commerciële radio begint in Nederland op de kabel, verzorgd door bedrijven die formeel in het buitenland zijn gevestigd (De zogenoemde U-bocht constructie.) Het begin van Sky Radio - een gezamenlijke onderneming van Rupert Murdoch en voormalige Veronica-kopstukken - en Radio 10 Gold.

1989 Bij de rechter dwingen de commerciële omroepen af dat ze worden opgenomen in het Kijk- en Luisteronderzoek.

1990 Sky en Radio 10 Gold vinden vier kleine ongebruikte frequenties.

1992 Bij de rechter wordt het gebruik van die kleine frequenties afgedwongen. Sky mag uitzenden in Rijnmond, Radio 10 in Den Haag. De rechter beslist ook dat de overheid de radiofrequenties opnieuw moet verdelen. De uitzendvergunning wordt steeds met 6 maanden verlengd.

1994 Overheid verdeelt frequenties opnieuw door middel van een 'schoonheidswedstrijd'.Ze stelt daarbij als eis dat de commerciële omroep zich moet onderscheiden van de publieke omroep. Noordzee Nationaal en Classic FM krijgen FM-frequenties, Radio 10 en Holland FM verwerven AM zenders. Sky verliest en moet de tijdelijke zender in Rotterdam inleveren. Sky vecht het besluit aan.

1995 College van Beroep voor het Bedrijfsleven geeft Sky gelijk. Onderscheid met de publieke omroep mag geen criterium zijn. Maar de frequenties waren al verdeeld.Sky en Radio 538 laten een Britse instelling (NTL) onderzoek doen naar de Nederlandse frequenties. Er worden er twee gevonden: één voor Sky en één voor 538. In september beginnen de stations met uitzendingen.

1997 VVD lanceert idee van een veiling. Verzet tegen veiling begint. Er worden tijdelijke vergunningen afgegeven aan een aantal radiostations. TNO krijgt opdracht onderzoek te doen naar herinrichting van de FM- band, het zogenoemde zero-base onderzoek.

1998 VCR kraakt TNO-onderzoek: er is meer frequentieruimte beschikbaar dan TNO aangeeft.

1999 Er wordt besloten tot nieuw, aanvullend onderzoek.

2000 Kabinet besluit tot veiling van radiofrequenties. De tijdelijke vergunningen worden andermaal verlengd, nu tot 1 september 2001. Tumult rond UMTS-veiling leidt tot uitstel van veilingvoorbereiding.


Zie ook:

Slag om frequenties in radioland (22 november 2000)

NRC Webpagina's
22 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad