U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Scenario's voor drama na 'Florida'

Door onze correspondent
WASHINGTON, 22 NOV. Alles kan goed aflopen. Maar stel dat de uitverkiezing van de 43ste president van de Verenigde Staten niet vanzelf soepel verloopt. En tot nu toe is het niet soepel verlopen. Dan kan het in januari nog vreemd toegaan.

Stel Al Gore krijgt vóór zondag a.s. vijf uur uit de handmatige hertelling in drie kiesdistricten in Florida meer dan 930 extra stemmen en streeft George W. Bush voorbij in de staat.

Stel de 'regering' van Florida ziet zich genoodzaakt Al Gore aan te wijzen als winnaar en de Democraat krijgt de 25 kiesmannen van Florida.

Stel het Congres in Washington aanvaardt op of rond 5 januari deze uitslag niet, of individuele leden van Huis van Afgevaardigden en Senaat erkennen bepaalde kiesmannen niet (bijvoorbeeld die uit Florida).

Dan moet het Huis van Afgevaardigden de nieuwe president aanwijzen en de Senaat de nieuwe vice-president. De Republikeinen hebben een krappe meerderheid in het Huis. Die kan Bush tot president benoemen. In de Senaat kan nog steeds een 50-50 situatie ontstaan. Volgens de laatste stand van de telling in de staat Washington had de Democratische kandidaat gisteren een lichte voorsprong. Als zij wint zou de voorzitter van de Senaat, tevens vice-president van de Verenigde Staten, de beslissende stem in de Senaat moeten uitbrengen. De huidige bekleder van deze ambten is Al Gore. Er bestaat onzekerheid of hij de 'casting vote' kan uitbrengen als het om zijn eigen presidentschap gaat.

Een nauwelijks rooskleuriger alternatief. Stel beide Huizen van de Wetgevende Macht in Florida (die ruimschoots in Republikeinse handen zijn) nemen geen genoegen met deze uitkomst. Zij kunnen op grond van meer dan een eeuw oude federale wetgeving het resultaat van de verkiezingen verwerpen omdat zij menen dat de gang van zaken illegaal is. Dat is wat de Bush-campagne voortdurend stelt. Beide Huizen benoemen tijdig 25 Bush-kiesmannen.

Stel het College van Kiesmannen wijst op 18 december Bush aan als president. Dan nog kan de instemming ontbreken van beiden Huizen in het Congres, met alle verwarring van dien.

Eén ding is zeker: de ambtstermijn van Bill Clinton loopt 20 januari af. Het idee dat hij in geval van nood tijdelijk zou aanblijven staat niet in de Grondwet. Het zou voor veel Republikeinen ook onverteerbaar zijn.

NRC Webpagina's
22 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad