U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Verkiezingsstrijd steeds verder in juridisch doolhof

Door onze correspondent
WASHINGTON, 15 NOV. De strijd om het Amerikaanse presidentschap is vandaag steeds verder in een juridisch doolhof terecht gekomen. Het hoogste gerechtshof van Florida moet nu bepalen of het hertellen van de stemmen met de hand toelaatbaar is, en zo ja, wat de normen zijn die daarbij worden gehanteerd en hoe lang het mag duren.

Tegelijkertijd waren lagere rechters in Florida druk bezig met allerlei aspecten van het verkiezingsprobleem. De hoogste ambtenaar in Florida, secretary of state Katherine Harris, een fel aanhanger van de Republikeinse kandidaat Bush, trachtte opnieuw het met de hand tellen van stemmen tot stilstand te brengen.

Gisteren had zij als officiële tussenstand voor Florida genoteerd: een voorsprong van 300 stemmen voor George W. Bush. Maar de voor diverse rechters aangevochte handmatige hertelling gaat door. Hierbij de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste 24 uur:

  • De Republikeinse kandidaat Bush heeft hoger beroep aangetekend tegen de weigering van de rechter in kort geding in Miami om het handmatig hertellen van stemmen te verbieden. De zaak speelt voor het federale Hof van beroep in Atlanta, Georgia.

  • Katherine Harris, de hoogste ambtenaar van Florida, heeft kiescommissies opnieuw verboden met de hand hertellingen uit te voeren totdat zij schriftelijk uitgelegd kreeg waarom dat nodig is. Democraten betwisten haar het recht dat te eisen.

  • Een rechter in Palm Beach sprak vanmorgen uit dat de kiescommissie van Palm Beach zelf mag bepalen hoe zij stembiljetten, waar slechts gedeeltelijk een gaatje in is gemaakt door de kiezer, beoordeelt.

  • Harris heeft het Supreme Court van Florida gevraagd alle rechterlijke vonnissen tot nu toe te vergeten, en alle zaken in één keer door het Staatshof van Beroep te laten beoordelen.

  • De Gore-campagne gaat akkoord met het samenvoegen van een aantal zaken, maar vraagt het Supreme Court van Florida zelf een Verklaring voor Recht te geven. Zo kan in één keer in hoogste instantie worden vastgesteld of en hoe de 19.000 ongeldig verklaarde stemmen in Palm Beach alsnog kunnen meetellen.

  • In een aparte rechtszaak in Palm Beach heeft de rechter besloten vrijdag argumenten en deskundigen te horen om vast te stellen of het uitschrijven van nieuwe verkiezingen in dit kiesdistrict volgens de Grondwet van de Verenigde Staten mogelijk is. De advocaten van de kiezers die door het verwarrende stembiljet niet hebben gestemd op wie zij wilden (Gore), zeggen dat als een nieuwe verkiezing wordt gehouden de Democraat 11.500 extra stemmen zou krijgen. Dat zou hem ruimschoots president van de Verenigde Staten maken.

    Vanmiddag om twee uur lokale tijd moesten de kiesdistricten die de stemmen met de hand willen hertellen aan de staat Florida schriftelijk uitleggen waarom zij dat doen. Het bestuur van de staat, dat in Republikeinse handen is, zou daarop beslissen of die resultaten nog kunnen meetellen. Uit een rechterlijk vonnis van dinsdag valt af te leiden dat de staat die stemmen niet zonder opgaaf van goede redenen kan weigeren.

    De Democraten hebben hun laatste hoop gevestigd op het handmatig hertellen van de stemmen in districten waar een groot deel van de kiezers meestal Democratisch stemt. Republikeinen verzetten zich met alle middelen tegen hertellingen, die zij chaotisch en onwettig noemen. Zij willen opnieuw dat de hertellingen door de rechter worden verboden.

    In Broward county besloot men na handmatige hertelling van één procent van de stemmen eerst om te stoppen omdat er weinig verschillen waren met de machinale telling. Later besloot de kiescommissie aldaar toch alle stemmen met de hand te gaan hertellen. In het zwaar Democratische Dade County, waar Miami in ligt, werd het opnieuw tellen definitief gestaakt. Volusia county rondde de handmatige hertelling op tijd af, maar ging samen met andere counties toch naar de rechter om meer tijd te vragen voor moeilijke gevallen.

    Bush stond woensdag voor een tactische keuze. Hij heeft Gore steeds gevraagd de (voor hem gunstige) uitslag te aanvaarden. Maar voor het geval dat hij Florida niet wint, is de laatste hoop voor Bush gelegen in hertellingen in andere staten met een gering verschil, zoals Iowa, Oregon en Wisconsin.

  • NRC Webpagina's
    15 NOVEMBER 2000


    ( a d v e r t e n t i e s )

    Klik hier

    Klik hier

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad