U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingssschandalen

Europa tracht BSE-crisis te bezweren


Aangespoord door de onrust onder de bevolking proberen de Europese landen de BSE-crisis te bezweren. Geen land gaat zover als Frankrijk.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 15 NOV. Geen land in de Europese Unie heeft in de affaire rond de gekkekoeienziekte BSE zulke ingrijpende maatregelen getroffen als Frankrijk gisteren aankondigde. Het verbod op de verkoop van zwezerik en T-bone steak is uniek en dat geldt ook voor het verbod op alle diervoer.

De gekkekoeienziekte kan via beendermeel van besmette koeien worden overgedragen. Het eten van met BSE besmet vlees kan bij de mens de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken. Daarom geldt in de meeste EU-landen al wel een verbod op het gebruik van beendermeel van zoogdieren in voer voor runderen en schapen. Groot-Brittannië en Portugal gaan verder: daar is het gebruik van beendermeel van zoogdieren in alle diervoer verboden.

De Franse minister van Landbouw bepleitte gisteren uitbreiding van het Franse verbod op alle diermeel tot de gehele Europese Unie, maar zo ver komt het waarschijnlijk niet. De Europese Commissie schaarde zich eergisteren wel achter het intensievere Franse programma voor BSE-tests op alle geslachte runderen boven een nog te bepalen leeftijd. De Raad van Ministers van Landbouw buigt zich maandag over dat voorstel.

Volgens de Europese Commissie is de recente stijging van het aantal BSE- gevallen in Frankrijk, die onder de Franse consumenten voor veel onrust zorgt, deels een gevolg van de strengere BSE-tests die daar sinds afgelopen zomer gelden. Het gaat volgens de Commissie om zeven gevallen per honderd miljoen runderen. "Ofschoon duidelijk verontrustend, moeten de cijfers wel in perspectief worden gezien", aldus de Commissie.

De BSE-deskundigen die de Europese Commissie adviseren onderscheiden de Europese landen in vijf risicocategorieën. Groot-Brittannië en Portugal zijn het zwaarst getroffen. Daar zijn dit jaar, tot en met oktober, respectievelijk 983 en 99 BSE-koeien gemeld. Aan het andere uiterste bevinden zich Finland, Zweden en Oostenrijk, waar het onwaarschijnlijk is dat vee besmet is met BSE.

De andere landen zitten daar wat betreft het risico op BSE tussenin. In Frankrijk zijn tot dusver 99 BSE-koeien gemeld, Ierland staat op 93 gevallen, België op zes en Denemarken op één BSE- geval. In de andere Scandinavische landen geldt het BSE-risico als nihil. In niet-EU-land Zwitserland zijn dit jaar 26 BSE-gevallen ontdekt.

Opmerkelijk is dat in Italië, Spanje en Duitsland de afgelopen jaren geen BSE-koeien zijn gemeld. Spanje heeft zijn grenzen voor de import van Frans rundvlees vorige week gesloten Een dergelijk invoerverbod gold daar al sinds 1998 voor Portugees rundvlees. Italië zou vandaag beslissen over een eventueel invoerverbod op Frans rundvlees. Italië zal een speciaal keurmerk voor 'eigen' rundvlees nog deze maand versneld invoeren.

In Duitsland geldt in de deelstaat Saarland een importverbod op Frans rundvlees. De overige deelstaten, alsmede Nederland en België, overwegen vooralsnog geen importverbod op Frans rundvlees. Het in Nederland geconsumeerde rundvlees is voor ongeveer 20 procent afkomstig uit Frankrijk. Nederland dringt aan op uniforme Europese maatregelen en overweegt geen afzonderlijke aanvullende sancties. Wel heeft minister Brinkhorst van Landbouw al eerder aangekondigd dat volgend jaar 12.000 extra BSE-tests op geslachte runderen zullen worden uitgevoerd. Als de Europese landbouwministers volgende week tot verdergaande maatregelen besluiten moet Nederland zich daaraan conformeren.

Franse maatregelen

De Franse regering heeft gisteren de volgende maatregelen aangekondigd om de onrust over de gekkekoeienziekte BSE weg te nemen:

  • onmiddellijk verbod op het gebruik van diermeel in krachtvoer voor alle dieren. Dit verbod bestond al sinds 1990 voor runder- en schapenvoer, maar vermoed wordt dat het regelmatig werd ontdoken. Het verbod wordt nu uitgebreid tot alle diervoer, dus ook voor varkens, pluimvee, gevogelte, wild en vis;

  • verbod op de verkoop van 'riskante' eetwaren als zwezerik en T- bone steak;

  • scherpere controle op intensieve veehouderij en slachthuizen;

  • uitbreiding van BSE-tests, die in Frankrijk sinds afgelopen zomer al strenger zijn dan in enig ander EU-land;

  • meer onderzoek naar de oorzaak van BSE.

    Bij het verbod op het gebruik van alle diermeel gaat het jaarlijks om ongeveer een miljoen ton. De vernietiging daarvan raamt premier Jospin, die de maatregelen gisteren bekendmaakte, op 1,7 miljard gulden. Het verboden diermeel zal eerst opgeslagen moeten worden, omdat er onvoldoende capaciteit is om het direct te vernietigen (verbranden). Voor een plantaardig surrogaat (maïs, soja) is Frankrijk de komende jaren aangewezen op import uit voornamelijk Noord- en Zuid- Amerika. Daarbij moet ermee rekening worden gehouden dat veel van deze gewassen in de VS en Argentinië genetisch gemanipuleerd zijn. De EU is er nog niet uit of vlees van dieren die zijn grootgebracht met genetisch gemanipuleerde maïs of soja ook als genetisch gemanipuleerd vlees moet worden aangemerkt, zoals consumentenorganisaties bepleiten.

  • NRC Webpagina's
    15 NOVEMBER 2000


    ( a d v e r t e n t i e s )

    Klik hier

    Klik hier

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad