U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Uitslag presidentsverkiezingen pas over een week bekend

WASHINGTON, 10 NOV. De officiële uitslag van de hertelling in Florida is niet voor 17 november bekend. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de staat, Katherine Harris, vanmorgen bekendgemaakt.

Volgens haar zijn inmiddels 53 van de 67 kiesdistricten formeel klaar met de hertelling. Die voorlopige uitslagen zetten Bush op een voorsprong van 1784 stemmen. Volgens CNN staat de Republikein op basis van niet-officiële peilingen bij 66 van de 67 kiesdistricten slechts 229 stemmen voor op zijn Democratische tegenstrever Al Gore. Officieel hebben de resterende districten tot 14 november de tijd om de uitslagen in te leveren. Voor 17 november moeten de stemmen van de overzeese kiezers, die per post binnenkomen, zijn geteld.

Het kiesdistrict Palm Beach houdt zaterdag een nieuwe hertelling. Die zal zowel per computer als met de hand worden gedaan. Dat kan tot dinsdag duren. Met slechts enkele honderden stemmen verschil in Florida lijkt de keuze tussen de twee presidentskandidaten in de Verenigde Staten dus een slepende zaak te worden.

De Democratische en de Republikeinse partij hebben topadvocaten naar Florida gestuurd, waar gerommel met de stembusgang aanleiding kan geven tot lang touwtrekken over de einduitslag. Gore heeft zich via zijn campagnemedewerkers geschaard achter kiezers die in Florida bij de rechter de uitslagen in met name Palm Beach aanvechten.

De ruim 2000 'overzeese' kiezers uit Florida zijn naar verwachting in meerderheid Republikeins. Maar de Democaten menen nog een voorraadje miskende stemmen te hebben dat mogelijk met hulp van de juristen en actievoerders kan worden omgezet in geldige stemmen voor Gore. Het gaat vooralsnog om 22.000 stemmen in het overwegend Democratische district West Palm Beach.

Het onoverzichtelijke stembiljet zou daar tot fouten bij het stemmen hebben geleid. In Palm Beach zijn al twee aanklachten ingediend door burgers die zeggen te zijn misleid door een verwarrende opmaak van de stembiljetten. 3000 kiezers zouden per abuis niet Gore maar de aartsconservatieve Pat Buchanan hebben aangekruist. Een aantal wil hun vergissing via de rechter ongedaan maken. Door de onduidelijke vormgeving van het stembiljet waren in hetzelfde district 19.120 stemmen ongeldig. Die waren voor Gore bedoeld.

De uitslag van Florida is bepalend voor de verkiezingen van dinsdag. Het college dat namens de kiezers de president aanwijst, bestaat nu uit 260 mensen voor Gore en 246 voor Bush. Om te winnen, zijn er 270 stemmen nodig. Florida levert er straks 25.

Uit Oregon komen ook nog zeven leden van het kiescollege, zij het met vertraging door de vele stemmen per post. De staat komt pas 7 december met zijn uitslagen. De vijf kiesmannen voor New Mexico moeten ook nog even wachten, want deze staat doet een hertelling in één kiesdistrict. New Mexico noch Oregon is van invloed op de uitkomst. Alles draait om de 25 kiesmannen van Florida. (ANP)

NRC Webpagina's
10 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad