U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

‘First lady' wint zetel senaat voor New York

Door een onzer redacteuren
NEW YORK, 8 NOV. Eén Clinton weg, één Clinton terug. Hillary Clinton won gisteren een senaatszetel namens New York. Nooit eerder is het voorgekomen dat een ‘first lady' zichzelf kandidaat stelde voor een politieke functie.

,,Stuur haar terug naar Arkansas'', hadden de aanhangers van Rick Lazio, de republikeinse tegenkandidaat nog maandagavond op hun laatste verkiezingsbijeenkomst geroepen. Maar gisteravond rond tien uur was duidelijk dat Hillary Clinton de komende zes jaar in het centrum van de macht zal blijven. Niet meer in het Witte Huis, maar iets verderop in de senaat.

En zo stonden ze dan weer samen op een podium, toejuichingen van enthousiaste aanhangers in ontvangst nemend. Maar in een nieuwe rol: hij nog ietwat onwennig op de achtergrond en zij als de grote winnaar.

Het gebeurde allemaal in het Grand Hyatt Hotel in Manhattan waar de Hillary-campagne de slotbijeenkomst had belegd. Daar waren de honderden campagnemedewerkers naar toegekomen om de eerste uren na de sluiting van de stembussen in spanning met elkaar door te brengen.

Geheel in stijl met de kosten van de campagne, de jongste schattingen gaan uit van ruim twintig miljoen dollar, waren grote delen van het hotel afgehuurd voor een party op niveau. Smeltende ijsfiguren waarin de naam Hillary gebeiteld stond maakten duidelijk dat het hier niet om ‘zomaar' een kandidaat-senator ging. Hier, in New York zou de Clinton-era moeten worden voortgezet. Maar lang bleef onduidelijk of dit ook werkelijk zou gebeuren.

Zoals bijna overal in de Verenigde Staten was ook de race om New York uitermate spannend en hielden de opiniepeilingen forse slagen om de arm. De overwinning voor Hillary was uiteindelijk een overtuigende: 56 tegen 44 procent. Het zorgde voor de gebruikelijke taferelen onder de aanwezige campagnemedewerkers. Zoenen, schouderkloppen en gespeculeer over de eigen, professionele toekomst.

Alle aandacht was voor Hillary. De overwinningstoespraak bleef kort. Zij zou mensen verenigen inplaats van verdelen. En heus, de New Yorkers konden er echt op rekenen dat zij voor hen zou opkomen. Hillary's aanhang beloonde haar met een uitvoerig applaus. Bill Clinton schudde ondertussen als vanouds weer rijen handen.

NRC Webpagina's
8 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad