U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
HCKZ

Alsof Ronaldo bij Telstar speelt


's Werelds beste hockeyster speelt dit seizoen in Nederland in de overgangsklasse. Alyson Annan van wereld- en olympisch kampioen Australië voelt zich niet te groot voor HCKZ.

Door onze redacteur MARK HOOGSTAD

DEN HAAG, 7 NOV. Het woord waar elke ambitieuze hockeyclub de mond tegenwoordig vol van heeft (spelersbetalingen) is nog niet gevallen. Maar Ties Kruize wacht het onvermijdelijke gespreksthema niet af. "Een beetje moe" wordt de voorzitter van Klein Zwitserland over "het aanhoudende gespeculeer als zouden ook wij onze spelers betalen, terwijl dat pertinent niet waar is".

En dus wat zegt het voormalige strafcornerkanon als hem gevraagd wordt waarom de beste speelster ter wereld is neergestreken in Den Haag, in de op één na (hoofdklasse) hoogste divisie van Nederland? "Wat ik tegen iedereen zeg: dat wij slechts faciliteiten bieden. Alyson voorziet in haar levensonderhoud door hier trainingen te geven. Daarvoor ontvangt zij dezelfde vergoeding als ieder ander bij deze club."

Alyson staat voor Alyson Annan, de 27-jarige Australische (218 interlands en 162 doelpunten) die onlangs in eigen land de olympische titel prolongeerde en kort daarop tot veler verrassing de overstap maakte naar overgangsklasser HCKZ. Zij aan zij met haar echtgenoot, Max Caldas, een voormalig international uit Argentinië (99 interlands) die nu leiding geeft aan de defensie van de mannenploeg, die wel uitkomt in de hoogste afdeling. "Drie vliegen in één klap", glimlacht Kruize. "Twee spelers van wereldklasse en één trainer (Caldas, red.) in vaste dienst."

Vooral de komst van Annan vervult Kruize met trots. Zes hoofdklasseclubs maar liefst, waaronder Amsterdam en Kampong, dongen afgelopen zomer naar de gunsten van de aanvallende middenveldster, die vorig jaar door de wereldhockeybond FIH werd uitverkoren tot beste speelster ter wereld. Eén voor één liet Annan ze in de kou staan. "Na drie vier jaar voortdurend op pad te zijn geweest met de Australische ploeg ben ik toe aan rust. Maar ik ben wel degelijk gemotiveerd."

Dat blijkt zondag, in het duel met Wageningen, en langs de zijlijn steekt Kruize zijn bewondering voor de nieuwe aanwinst niet onder stoelen of banken. Annans klasse schuilt in de eenvoud, constateert de oud-international. "Ze doet geen stap te veel, weet precies waar de bal naar toe moet en vermijdt ingewikkelde oplossingen. Daaruit blijkt haar grootheid. Ze laat anderen beter spelen."

Alles won de vaandeldraagster van The Hockeyroos sinds ze in juni 1991 haar debuut maakte voor de Australische ploeg: twee olympische titels, evenzovele wereldtitels en vier Champions Trophy's. Diezelfde Alyson Annan zegt zondag, vlak na de 9-0 overwinning op Wageningen, volop uitdagingen te zien bij haar nieuwe club. "Ik wil graag meehelpen aan het bouwen van een team dat volgend seizoen mee kan doen in de hoofdklasse. Bouwen is ook een uitdaging." Desondanks blijft het een merkwaardig gezicht: de veelgeprezen architecte van de meervoudig wereld- en olympisch kampioen in het donkerrood van HCKZ, op een druilerige zondagmiddag en slechts een handjevol toeschouwers langs de lijn, op het moment dat een van de vele grijze muizen uit de overgangsklasse op bezoek komt. Alsof Ronaldo zich in het shirt van Telstar hijst voor een treffen met Veendam.

Zelf haalt Annan enigszins verlegen de schouders op zodra haar die suggestie aan de hand wordt gedaan. Zo bedroevend is het niveau nu ook weer niet, weet ze. Sterker nog: "Het is te vergelijken met de hoogste afdeling van de Australische competitie. Met dat verschil dat hier sprake is van een bruisend clubleven, terwijl wij onze wedstrijden spelen en na afloop onmiddellijk naar huis gaan."

Spannender is de competitie er in elk geval niet op geworden met de komst van Annan, en in haar kielzog de Zuid-Afrikaanse international Pietie Coetzee. De boerendochter uit Bloemfontein schiet en pusht zondag zes keer raak tegen het arme Wageningen. Na acht overwinningen uit evenzovele wedstrijden gaat HCKZ (doelsaldo +30) onbedreigd aan de leiding in overgangsklasse A. Het verschil met achtervolger Alecto bedraagt zes punten. Slechts een wonder lijkt de club die vooral teert om een roemrijk verleden bij de mannen (acht opeenvolgende landstitels in de periode 1977-'84), na een afwezigheid van vijftien jaar af te kunnen houden van een rentree op het hoogste niveau.

Maar coach Carina Benninga weigert de champagne nu al koud te zetten, ook al sluit ze over ruim anderhalve week opnieuw een international in de armen, de Zuid-Afrikaanse Alison Dare. "De kunst is om Pietie en Alyson zo te gebruiken en in te passen dat de anderen gaan meehockeyen", zegt de voormalige record-international. "Dat ze meegroeien naar een niveau waardoor we volgend jaar, mochten we inderdaad promoveren naar de hoofdklasse, niet halfbakken voor de dag komen en weer net zo makkelijk degraderen."

Zelf deed Benninga vorig seizoen ook een stap terug door Amsterdam na vier jaar te verruilen voor HCKZ. "Natuurlijk was dat even wennen, ook al beschik ik over een zeer talentvolle groep. Maar ik was de hoofdklasse gewend. Daarom ben ik ook zo blij met Alyson. Als ik van iemand kan leren, is het wel van haar."

Eén zekerheid heeft Benninga: mocht haar elftal niet promoveren, dan vertrekt haar sterspeelster. Nog een seizoen in de overgangsklasse ziet Annan niet zitten.

NRC Webpagina's
7 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad