U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Vredesproces Midden-Oosten

Palestijns protest houdt aan

Spanning aan grens Israël en Libanon groeit

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 30 OKT. Langs de grens tussen Israël en Libanon loopt de spanning op. Volgens militaire bronnen worden steeds vaker Israëlische posities vanuit Libanon beschoten. Israël heeft Libanon en Syrië gewaarschuwd.

In bezet gebied zijn gisteren volgens Palestijnse bronnen zeven Palestijnen gedood en tientallen gewond bij gevechten tussen Israëlische troepen en Palestijnse demonstranten. In totaal zijn nu meer dan 150 Palestijnen en negen Israëliërs, van wie een vandaag, gedood sedert het uitbreken van de hernieuwde Palestijnse opstand op 29 september. In Oost-Jeruzalem werden vandaag twee Israëlische politiemannen door schoten zwaar gewond. Israël heeft gisteren in de Gazastrook tanks ingezet tegen Palestijnse demonstranten die een weg naar joodse nederzettingen in dit gebied blokkeerden.

Er gaat er vrijwel geen dag voorbij zonder begrafenissen van Palestijnen, die het protest tegen de Israëlische bezetting verder aanwakkeren. De Israëlische media melden vandaag dat het leger van de regering Barak een vrijere hand heeft gekregen om de Palestijnse intifada te bestrijden. Behalve het inzetten van zware wapens zou er ook sprake zijn van militaire 'chirurgische acties' tegen gewapende Palestijnse strijders van de jeugdorganisatie Tanzim die volgens Israëlische militaire bronnen steeds vaker deelnemen aan de gevechten tegen Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever.

Naar aanleiding van de door de militaire kringen precair geachte veiligheidssituatie langs de grens met Libanon heeft Israël de toegang tot de berg Hermon op de bezette Hoogvlakte van Golan voor burgers gesloten. De noordelijke hellingen van de berg liggen tegenover een gebied dat volgens de fundamentalistisch-islamitische beweging Hezbollah Libanees is en onrechtmatig door Israël wordt bezet. In de nabijheid werden onlangs drie Israëlische soldaten door Hezbollah ontvoerd.

Volgens de Israëlische media heeft de Syrische president Bashar Assad Hezbollah de vrije hand gegeven om tegen Israël te opereren. Dit bericht wordt toegeschreven aan een hoge militaire bron, hoogstwaarschijnlijk chef-staf generaal Shaul Mofaz. De afgelopen weken is volgens deze bron Hezbollah uit Syrië militair bevoorraad. Volgens onderminister van Defensie Moshe Sneh is er sprake van pogingen om Israël op twee fronten - de Palestijnen en Hezbollah - te bevechten. De militaire commentator van Ha'aretz meldt vandaag dat generaal Mofaz het leger voorbereidt op hervatting van de strijd tegen Hezbollah. "We moeten Nasrallah (de leider van Hezbollah) en zijn volgelingen treffen", zei hij volgens Ha'aretz gisteren tijdens een bezoek aan Israëlische troepen langs de grens met Libanon. Israël heeft volgens de krant Syrië via Westerse diplomatieke kanalen gewaarschuwd voor represailles tegen Syrische belangen in Libanon indien Hezbollah vanaf Libanees gebied de strijd tegen Israël hervat. Nauwelijks een half jaar geleden trok Israël zijn troepen eenzijdig uit Zuid-Libanon terug.

Irak behandelt Palestijnen


GAZA/BAGDAD, 30 OKT. Twintig Palestijnen die zijn gewond tijdens botsingen met Israëlische troepen zijn opgenomen in ziekenhuizen in Irak - een land dat de wereld voorhoudt zijn eigen bevolking volstrekt onvoldoende medische verzorging te kunnen bieden wegens het internationale handelsembargo.

Irak heeft eerder al medische teams naar Jordanië gestuurd om daar gewonde Palestijnen te behandelen. Een zending levensmiddelen voor de Palestijnse gebieden werd volgens Bagdad door de Israëlische autoriteiten tegengehouden.

De Palestijnen arriveerden gisteren in Bagdad in een Palestijns vliegtuig dat zich voegde bij de tientallen uit de Arabische wereld die de afgelopen weken het vliegverbod van en naar Irak hebben getart. "Het vliegtuig draagt de naam Quds (Jeruzalem) en vertegenwoordigt een boodschap van liefde en solidariteit van de kant van het Palestijnse volk aan het leiderschap en het volk van Irak", verklaarde de Palestijnse minister van Bouw, Azzam al-Ahmad, in Amman voor hij naar Bagdad vertrok. Enkele duizenden Irakezen betuigden bij de toegang tot de luchthaven van Bagdad hun solidariteit met de Palestijnen in hun strijd tegen Israël. "Weg met de joden in de bezette Palestijnse gebieden", luidde een van de leuzen die de betogers meedroegen. "Het Iraakse volk schreeuwt 'Ja! ja!' voor de bevrijding van Palestina, heel Palestina, uit handen van de overweldigers", zei de Palestijnse zaakgelastigde in Bagdad. (AP, Reuters)

NRC Webpagina's
30 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad