U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
KNMI

Meteoconsult


Zware storm teistert Nederland

Door onze redacteuren
ROTTERDAM, 30 OKT. Nederland is vandaag getroffen door een zware storm. De zuidwester met de naam Oratia werd vanmiddag vooral in het noordelijke kustgebied door het KNMI als "zeer zwaar" gekenmerkt.

Door een blikseminslag in de intercity Den Helder-Nijmegen zijn vijf mensen aan het begin van de middag gewond geraakt. Twee van hen zijn naar een ziekenhuis gebracht. Volgens de NS is er brand uitgebroken in een van de dubbeldeks treinstellen. De trein staat een halve kilometer buiten het Centraal Station in Utrecht.

De 600 bewoners van het asielzoekerscentrum Leiderdorp zijn vanochtend in allerijl geëvacueerd, toen als gevolg van de storm panelen van twee tenten wegwaaiden en plafonddelen naar beneden kwamen. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) adviseerde mensen vanmiddag niet de weg op te gaan als het niet per se nodig is.

Het KNMI waarschuwde vanochtend voor "maatschappij ontwrichtend weer" met zeer zware windstoten in het binnenland met een snelheid tot 125 km per uur. Op het eiland Texel werd rond het middaguur 126 km per uur gemeten, ruim boven windkracht 12, orkaankracht. Het vliegveld op het eiland was de hele ochtend al gesloten wegens wateroverlast. Op Schiphol hadden vliegtuigen in de loop van de ochtend steeds meer last van vertragingen. De vliegbasis Leeuwarden van de luchtmacht hield in verband met de storm alle toestellen aan de grond. Reizigers in de stoptrein van Utrecht naar Leiden zijn rond het middaguur als gevolg van een losgewaaide bovenleiding gestrand ter hoogte van Zoeterwoude.

De Oratia die heel West-Europa teistert, zal volgens weerkundigen in Duitsland mogelijk tot orkaankracht toenemen. Afgelopen nacht werd de storm voorafgegaan door een minder zware depressie, met de naam Nicolle, die in Nederland niet veel schade aanrichtte. In Groot-Brittannië is vanmorgen een man overleden toen een omgewaaide boom op zijn auto viel. Twee mensen raakten zwaar gewond. Vooral het zuiden van Engeland en Wales zijn getroffen. Een tornado zorgde zaterdag in het graafschap West-Sussex voor veel schade aan huizen en wegen. Zware regenval en windsnelheden hebben geleid tot afgewaaide daken.

Afgelopen nacht zijn vier sleepboten er bij hoog water in geslaagd de chemicaliëntanker Flottbek van het strand tussen Zoutelande en Westkapelle los te trekken. Het schip, onderweg van Antwerpen naar Rotterdam, liep in de nacht van zaterdag op zondag vast, waarbij het schade opliep aan de schroef en het roer. De oorzaak van de stranding is nog onbekend. Het 92 meter lange vaartuig heeft onder meer 180 ton fenol en 500 ton lutensol aan boord. Er zou geen sprake zijn van direct gevaar, aangezien de lading niet lekte. Pogingen op zondagmiddag om de boot vlot te trekken, mislukten. De slepers met de Flottbek arriveerden vanmorgen even na half negen in de Vlissingse Sloehaven. Volgens een woordvoerder van de Scheepvaartdienst Westerschelde duurde die reis langer vanwege het slechte weer. De storm stond pal op de Walcherse kust. Het verkeer ondervond vanochtend veel hinder als gevolg van de storm. Volgens verkeerscentrale TIC stonden er rond acht uur vijftig files met een totale lengte van 300 kilometer. Dat is ongeveer twee keer zoveel als tijdens een normale maandagochtendspits. De overlast die de Nederlandse Spoorwegen ondervonden was beperkt. Tussen Schiedam en Maassluis-West kwam het treinverkeer stil te liggen doordat er een boom op de rails was terechtgekomen. Vooral in Zuid-Holland hadden de treinen kleine vertragingen. Ook reden de treinen langzamer.

De schade als gevolg van de storm viel vanmorgen nog mee. Persoonlijke ongevallen deden zich voorzover bekend niet voor. De politie Noord- HollandNoord telde tot maandagmorgen ruim zestig meldingen van stormschade. In Zeeland kwamen er circa veertig meldingen bij de politie binnen. Het overgrote deel daarvan betrof omgewaaide bomen en afgebroken takken. In Vlissingen is het plein rond het stadhuis afgezet, omdat er stukken dak naar beneden waaien. Op de A58 ter hoogte van Arnemuiden werd waaide de luifel van een benzinestation af.

Terschelling kampt met wateroverlast. Het waterpeil in de Terschellinger polder, aan de zuidelijke Waddenkant van het eiland, staat veertig centimeter boven het normale peil. Rond een boerderij bij het dorpje Lies werden vanmorgen zandzakken geplaatst.

NRC Webpagina's
30 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad