U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Patriot Games

DANA LINSSEN
Harrison Ford als de nieuwe James Bond? Dat moet ongeveer de bedoeling zijn geweest toen men begin jaren negentig de populaire spionageromans van de Amerikaanse schrijver Tom Clancy begon te verfilmen. Eerst nog met Alec Baldwin als CIA-agent Jack Ryan in The Hunt for the Red October (John McTiernan, 1990), die ondanks het enorme succes van de film de kans op een vervolgcontract aan zijn neus voorbij liet gaan, waardoor voor de twee volgende delen Harrison Ford werd ingehuurd.

Zowel Patriot Games (Philip Noyce, 1992) als Clear and Present Danger (Noyce, 1994) zijn tamelijk traditionele spionagethrillers, waarin Ford als betrouwbare man met broeierige blik het kunstje vertoont waar zijn carrière op is gegrond. In een film als What Lies Beneath (Robert Zemeckis), die nu in de bioscopen is te zien, wordt daar speels mee omgegaan door de Koning van de Integere Oogopslag wat minder nobele karaktereigenschappen mee te geven.

Aangezien een acteur als Harrison Ford altijd precies doet wat je van hem verwacht, regisseert een film als Patriot Games zich eigenlijk vanzelf. Natuurlijk heb je nog wel wat bomaanslagen en achtervolgingen nodig en die werden door regisseur Noyce en 2nd Unit- regisseur David R. Ellis dan ook vaardig in beeld gebracht. Dat de plot ook nog een ogenschijnlijk politieke lading had, bleef daardoor wel wat onderbelicht. Ford weet met vrouw (Anne Archer) en zoon op vakantie in Londen weliswaar een IRA-aanslag op een lid van het Engelse koninklijk huis te voorkomen, maar sommige bad guys blijven gewoon archetypische bad guys, wat voor modieus jasje ze ook aankrijgen. In Clear and Present Danger kreeg Ford het aan de stok met Zuid-Amerikaanse drugsbaronnen en ook toen prevaleerde de actie.

Toch is Ford een mooie belichaming van de moderne lone rider die de geheim agent soms is. Een beetje balancerend op de rand van de wet, tobbend met eer en geweten. Wat in het geval van Patriot Games nog wordt gecompliceerd door het feit dat na de koninklijke familie de IRA zijn familie als doelwit kiest.

Dat dat allemaal wat anders afloopt dan Clancy ooit op papier had bedacht, ach dat staat een beproefde formulefilm dan niet meer in de weg.

Patriot Games (Philipp Noyce,1992, VS), BBC1, 23.35-1.30u.

NRC Webpagina's
30 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad