U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
PCM Uitgevers

Dossier Elektronisch uitgeven


Grootste aandeelhouder wil uit PCM

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 30 OKT. De grootste aandeelhouder van PCM Uitgevers, Stichting Het Parool, onderzoekt of zij zich kan losmaken van PCM. De stichting is niet gelukkig met de bezuinigingen die het bestuur van PCM heeft opgelegd aan dagblad Het Parool.

Dat bevestigen bronnen rond Stichting Het Parool. Voorzitter M. van Stiphout van de stichting en bestuursvoorzitter C. Smaling van PCM willen geen commentaar geven.

Stichting Het Parool houdt een belang van 57,4 procent van PCM Uitgevers, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw en Het Parool. In verband met oplopende kosten en investeringen in een nieuwe drukkerij en internetactiviteiten moeten alle onderdelen van PCM bezuinigen. Begin deze maand werd bekend dat Het Parool Weekmedia BV, waarin Het Parool en een aantal Amsterdamse huis-aan-huiskranten zijn vertegenwoordigd, minimaal 8 miljoen gulden moet besparen.

De stichting onderzoekt of zij haar belang, of een deel ervan, zou kunnen verkopen en tegelijkertijd van PCM de krant Het Parool zou kunnen overnemen. Ook wordt gekeken naar een verzelfstandiging van Het Parool, samen met de regionale tv-zender AT5 waar PCM van af wil.

Stichting Het Parool, waarvan onbekend is hoe groot haar vermogen is, heeft in haar statuten staan dat zij de pluriformiteit van de Nederlandse pers in stand wil houden. De bezuinigingen bij Het Parool zouden volgens betrokkenen de identiteit van de krant aantasten. Een van de opties is dat Het Parool een deel van het nieuws betrekt van de GPD, een samenwerkingsverband van regionale kranten. Daardoor zou de eigen redactie fors kunnen worden ingekrompen.

"Een bezuiniging van 8 miljoen gulden kan de koers van de krant raken", zegt R. Steenbergen, directeur van Het Parool. "Van dat soort bedragen worden we bang. Het Parool onderbrengen in een regionale clustering (met Rijn en Gouwe, De Dordtenaar en het Rotterdams Dagblad, red.) tast het unieke karakter zeker aan. Het Parool is te klein om een landelijke krant te zijn, te groot voor een regionale krant. Die tussenpositie maakt het voor ons zo lastig."

Analist A. Moons van zakenbank CSFB schat de waarde van PCM Uitgevers rond de 1 miljard gulden. Daarmee zou het belang van Stichting Het Parool rond de 600 miljoen waard zijn. Er zijn volgens hem twee manieren voor de stichting om zich los te maken. "Ze kunnen het belang naar de beurs brengen, maar dat is in het huidige klimaat geen eenvoudige operatie. Of ze kunnen een grote participatiemaatschappij binnenhalen."

Directeur Steenbergen van Het Parool, die zegt niets te weten van een onderzoek door de Stichting, staat in theorie "niet afwijzend" tegenover een mogelijke uittreding uit PCM. "Maar zover is het nog lang niet. Eerst moet duidelijk worden of binnen de PCM-holding een gezonde exploitatie mogelijk is. Voor het einde van het jaar willen wij op die vraag een antwoord. Als het antwoord negatief is, dan pas richten wij het vizier naar buiten."

Eerder deze maand maakte de hoofdredacteur van Het Parool, M. van Nieuwkerk, bekend dat hij de krant verlaat en overstapt naar de Amsterdamse tv-zender AT5. Hij wordt daar hoofdredacteur en lid van de directie.

NRC Webpagina's
30 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad