Voetbal.nl

NAC verslaat Fortuna

AZ behaalt ruime zege op FC Twente

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 28 OKT. AZ heeft gisteravond na een 5-0 over winning op FC Twente zijn positie in de eredivisie flink verbeterd. De ploeg steeg van de vijftiende naar de tiende plaats. NAC staat derde na een 2-1 zege op Fortuna Sittard.

FC Twente ging af in de Alkmaarderhout. De club speelde zeer matig, vooral in de verdediging. Coach Rutten bestond het om slechts drie verdedigers op te stellen en het middenveld extra te bezetten. Doelman Boschker moest zich al snel schietschijf hebben gevoeld.

Ruttens tactische opzet pakte verkeerd uit. AZ koos op het natte veld in de Alkmaarderhout de kortst mogelijke weg naar het doel. De hard werkende ploeg kon steeds ver oprukken door mooie acties van de vleugelspelers Boussatta en Dibi. Het duo werd voortreffelijk aangespeeld door jeugdinternational Kromkamp. De van Go Ahead aangekochte middenvelder zorgde in de negende minuut zelf voor het eerste doelpunt. Hij veroverde de bal op Hulshoff, maakte mooie schijnbewegingen en scoorde toen hij dreigde af te geven aan Boussatta.

AZ kreeg hierna zoveel kansen dat de wedstrijd voor het rustsignaal van Jol al beslist had kunnen zijn. Nelisse faalde echter nadrukkelijk. De mooiste kansen waren niet aan hem besteed. De Twentse defensie lag constant open. Voor de rust profiteerde alleen Van Galen met een kanonsschot van 25 meter, 2-0.

Coach Rutten van FC Twente spoorde zijn ploeg aan tot een tegenoffensief. AZ liet zich daarop terugvallen. Daardoor ontspon zich een aantrekkelijke tweede helft, met weinig grote wapenfeiten tot het laatste kwartier. Booth van FC Twente kreeg van scheidsrechter Jol in de 77ste minuut rood na twee keer geel omdat hij voortdurend met tegenspelers overhoop lag, Van Galen in het bijzonder.

Toen AZ met één man meer speelde, wist spits Nelisse eindelijk doel het doel te vinden. Hij maakte 3-0 in de 83ste en 4-0 in de 84ste minuut. Dibi bepaalde de eindstand in de laatste minuut op 5- 0. "De eerste vijf minuten waren goed", sprak Rutten, "de overige 85 niet".

Fortuna Sittard verloor gisteravond in eigen stadion met 2-1 van NAC. De doelpunten van de Brabanders waren van Braziliaanse makelij. Christiano en Sergio bezorgden NAC al voor rust een comfortabele voorsprong, 2-0. Ronald Hamming scoorde voor Fortuna, maar de zesde nederlaag van de Limburgse ploeg kon niet worden voorkomen.

NAC bezet de derde plaats in de eredivisie, achter Vitesse en Feyenoord, Fortuna staat met twee punten uit acht duels onderaan.