U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Euro.nl


Verwachting kabinet

Nederland in één week aan de euro

Door onzer redacteuren
DEN HAAG, 28 OKT. Zo'n driekwart van de Nederlanders zal een week na de introductie van de euro, op 1 januari 2002, al met de nieuwe munt betalen. Twee weken na invoering van de euro zullen er bijna geen transacties in guldens meer zijn.

Deze verwachting sprak het kabinet gisteren uit na afloop van de wekelijkse ministerraad. Daar bespraken de ministers de aanpassing van de Muntwet. Deze aanpassing is nodig in verband met de invoering van de feitelijke munten en bankbiljetten als wettig betaalmiddel op 1 januari 2002. De girale euro is er al sinds 1 januari 1999.

"Het scenario voor de invoering van de munten en bankbiljetten is erop gericht de feitelijke massale omschakeling zo snel mogelijk te laten verlopen, " schrijft minister Zalm (Financiën). In Nederland zal de zogenoemde duale fase, wanneer zowel met euro's als met guldens kan worden betaald, lopen van dinsdag 1 januari tot maandag 28 januari 2002 middernacht.

Supermarktketens en kleine winkeliers hebben verschillende malen geprotesteerd tegen het Nederlandse beleid, omdat zij chaos vrezen in de eerste week. Zij moeten resuachtige hoeveelheden euro-biljetten inslaan, omdat zij de klant móeten terugbetalen in euro's vanaf 1 januari. In de eerste week ontvangen zij dus bergen guldens die zij naar de bank moeten brengen en die ze niet kunnen gebruiken als wisselgeld. De 130.000 kleine winkeliers beschikken bovendien niet over bewaakte auto's om geld van en naar de bank te brengen, zoals de grote detailhandelsketens en de banken.

De winkeliers willen liever dat consumenten al eind december euro- biljetten kunnen krijgen bij de bank. Dan hoeft de winkelier geen emmers euro's voorradig te hebben en hoeft hij niet te vrezen voor overvallen, zeggen de winkeliers.

Maar de consument zal zeker geen euro-biljetten van te voren krijgen, omdat er dan een 'informele euro-economie ontstaat', heeft het ministerie van Financiën laten weten. Het gaat ervan uit dat consumenten die voortijdig euro's op zak hebben, die ook uitgeven. Het is juist de bedoeling dat de euro's in alle landen tegelijk in omloop komen.

De overgangsperiode van vier weken is volgens het kabinet lang genoeg om ook " kwetsbare groepen" (ouderen, allochtonen, red.) de kans te geven hun guldens om te wisselen. Na die datum verliest de gulden zijn status van wettig betaalmiddel. Dat is sneller dan in de meeste andere Europese landen, waar de nationale munteenheid vaak nog tot eind februari 2002 geldig blijft. Guldens kunnen nog tot 1 april 2002 kosteloos bij de filialen van de eigen bank worden omgewisseld voor euro's. Na die datum zullen banken in ieder geval tot 1 januari 2003 guldens blijven innemen, zowel munten als biljetten. Veel rekeningen al in guldens en euro's

NRC Webpagina's
28 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad