U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Knoxville News Sentinal

The Commercial Appeal


De keuze van een krant in Tennessee

Door onze correspondent
KNOXVILLE, 25 OKT. Al Gore mag zich nog zo vaak als gewone jongen uit Tennessee voordoen, op de steun van The Knoxville News Sentinel in Knoxville en The Commercial Appeal in Memphis, de enige kranten in twee van de vier grote steden in zijn thuisstaat, hoeft hij niet te rekenen.

"De nationale media doen vaak alsof Tennessee een makkie is voor Gore, maar dat is een vergissing", zegt Frank Cagle, politiek columnist en adjunct-hoofdredacteur van de Knoxville News, verantwoordelijk voor de opinievorming. "Niemand ziet hem hier als een echte 'native son', hij heeft nooit in Tennessee op school gezeten en hier nauwelijks gewoond."

Niet alleen The Washington Post en The New York Times, ook de meeste andere Amerikaanse kranten geven bij verkiezingen vaak een stemadvies, of het nu op lokaal, regionaal, staats- of landelijke verkiezingen betreft. De keuze van The Knoxville News Sentinel (oplage 120.000) is nog niet bekend gemaakt maar ligt wel al vast. De hoofdredacteur is daarvoor namelijk al in conclaaf gegaan. Niet met de redactie, die tussen schotten in een lage, raamloze zaal werkt. Hij heeft vergaderd met de andere hoofdredacteuren van de Scripps Howard krantengroep, waar de Knoxville News toe behoort.

De groep omvat ongeveer twintig regionale kranten zoals die in Memphis (oplage 244.000), de Corpus Christi Caller Times (66.000) in Texas, de Denver Rocky Mountain News (446.000) in Colorado en de Ventura County Star (98.500) in Californië. De groep, die negen regionale tv-stations bezit, bereikt met haar kranten 1,5 miljoen huishoudens.

De traditie wil dat de hoofdredacteuren van de Scripps Howard groep in besloten kring argumenten uitwisselen over landelijke verkiezingen en daarna stemmen. De uitslag is bindend. Ieder verdedigt in zijn krant de keus die door de meerderheid is genomen. Adjunct-hoofdredacteur Cagle weet officieel nog niet wat het dit maal is geworden, "maar de meesten zijn nogal conservatief. Ik denk niet dat Al Gore hun man is." (www.knoxnews.com)

NRC Webpagina's
25 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad