U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Tour de France 1998

Dossier Tour de France 1999


Virenque bekent gebruik verboden middel EPO

Door een onzer redacteuren
LILLE, 24 OKT. Richard Virenque heeft vandaag toegegeven dat hij tijdens de Ronde van Frankrijk verboden middelen heeft gebruikt. De Franse wielrenner deed zijn verrassende bekentenis tijdens de tweede dag van het proces tegen de wielerploeg Festina.

Op de vraag van de president van het tribunaal in Lille, Delegove, of Virenque doping gebruikte, zei de renner met trillende stem: "Ja, ik had geen keus." Ook de Franse oud-ploeggenoot van Virenque, Luc Leblanc, gaf vandaag dopinggebruik toe.

Virenque verklaarde gisteren nog niet te weten welke producten hij van zijn toenmalige ploegarts Rijkaert kreeg toegediend. "Ik vertrouwde hem volledig", zei Virenque, die vorig jaar de ploeg van Festina verruilde voor het Italiaanse Polti. Vandaag volgde onverwachts een bekentenis van Frankrijks populairste wielrenner.

"Ik voelde me een schaap dat dreigde uit de kudde te worden gegooid", zei Virenque. "Ik leef in een wereld waar de regels al heel lang worden overtreden. Al wil ik andere renners niet beschuldigen. In het peloton valt nooit het woord doping. We hebben het over medische verzorging. Je hebt het pas over doping als je gepakt bent."

De Franse wielrenner is een van de tien verdachten die worden beschuldigd van onder meer inbreuk op de antidopingwet, de douanewet en de wetten op de volksgezondheid. Het proces duurt in principe tot 10 november.

Virenque, in 1997 tweede in de Tour de France, heeft altijd ontkend EPO te hebben gebruikt. EPO bevordert de opname van zuurstof in het bloed, hetgeen de prestatie bij duursporten als wielrennen bevordert. Andere Festina-renners, zoals de Franse wereldkampioen Brochard en de Zwitsers Zülle en Dufaux, gaven EPO-gebruik toe nadat de zaak enkele dagen voor de start van de Tour van '98 aan het licht kwam. Kort voor de start hield de Franse douane de Belgische verzorger van Festina, Voet, met een auto vol EPO-ampullen aan. De Festina-ploeg werd uit de Tour verwijderd.

De eerste schermutselingen tussen Voet en Virenque die op de openingsdag plaatshadden, bepaalden de hoogste inzet van justitie: de populairste wielrenner van Frankrijk tot een bekentenis dwingen. Vandaag besloot Virenque de waarheid te vertellen.

NRC Webpagina's
24 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad