U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
The Little Ark

FRANK NOË
Een Amerikaanse kinderfilm over de Watersnoodramp van 1953 - zou dat wel goed gaan? Hollywood werpt zich op de brekende dijken. Wordt dat geen aaneenschakeling van platte emotie? In The Little Ark, uit 1972, blijkt van niet.

De titelscène doet nog het ergste vermoeden. Klompen, molens, dijken, oude roeiboten: alle clichés komen langs. Het is alsof regisseur James Clark dat snel achter de rug wilde hebben, want in het vervolg houdt hij zich erg in.

Het verhaal, naar een boek van Jan de Hartog, volgt twee kinderen in de nasleep van de Watersnoodramp. Nadat ze dankzij een klokkentoren aan het water zijn ontsnapt dobberen ze achtereenvolgens rond in een woonboot, een vissersboot, een hospitaalschip en weer een vissersboot. Hollandse Jan en Javaanse Adinda stappen van de ene boot in de andere zonder al te veel invloed te hebben op hun lot. Ze zijn meer toeschouwer dan deelnemer. Dat is voor geen enkele film sterk en al helemaal niet voor een kinderfilm.

Mij stoorde verder dat de Amerikanen de ramp een paar maanden hebben opgeschoven: het is hoogzomer in plaats van februari. De reddingsoperatie is daardoor geen chaotische, barre reddingsactie, maar een picknick.

Zwak is ook dat De Hartog niet de kinderen de hoofdrol geeft maar de Urker kapitein, die verandert van een kwaaie piraat in de ideale vader. De rol van deze kapitein naast God krijgt zoveel vorm dat het ten koste gaat van die van de kinderen.

Een positief punt is dat de film veel aan de fantasie overlaat. Er zijn een paar krachtige beelden van de storm, de dijken, en het verdronken land, maar het wordt niet overdreven. De ramp spreekt genoeg tot de verbeelding. Midden in de film zit overigens een aardig verhaal over een meisje van Schokland dat haar ziel verkoopt om haar verdronken vriend terug te mogen zien. Het is een vreemd element in The Little Ark - een lang stuk animatiefilm in de verder realistische hoofdfilm. Maar het is zo'n leuk verhaal dat je dat voor lief neemt.

The little arc (James B. Clark, 1974, VS), woensdag, SBS6, 15.00-16.50u.

NRC Webpagina's
24 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad