U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

R A D I O   V O O R A F :
Pretparkpapa's

YVONNE KROONENBERG
Het jongetje zucht: "Goeie vraag", mompelt hij en herhaalt hem. "Wat is een goede vader?" In mei heeft de RVU twintig scholen aangeschreven met het verzoek kinderen tussen de tien en zeventien jaar een opstel te laten schrijven over hun vader. De meeste scholen weigerden.

Zes deden mee en Wilfried Bertels heeft uit de honderddertig antwoorden een radiodocumentaire samengesteld, die als een mes door je ziel snijdt. Aanvankelijk klinken de stemmen van de zoons en dochters nog monter. "Hij kan best aardig zijn", "Hij verdient het geld en me moeder ook", "Als hij boos doet, ben ik bang", "Iedereen heeft toch wel eens een hekel aan z'n vader?"

Maar al gauw volgt de teleurstelling en het verdriet dat vaders teweegbrengen. "Hij heeft mij nooit opgezocht", zegt een jongen met een Caraïbische tongval mistroostig. "Hij is weggegaan, vlak nadat ik was geboren. Het maakt me niks uit, hij bestaat niet in mijn ogen, het kan me niks schelen als hij overlijdt. Hij is geen goeie vader. Ik heb hem nooit 'pa' genoemd of 'Vader'." Het laatste woord is ternauwernood hoorbaar.

Held of je verrader: je vader, heet de documentaire. Over de heldenkant van de vaders zijn de kinderen kort. Hij is aardig of hij geeft geld, maar zijn rol blijft tamelijk beperkt. "Een pretparkpapa", vat de moeder van een meisje de vaderlijke bijdrage van haar ex-man resoluut samen. "Hij gaat wel met onze dochter uit, maar daar blijft het bij. Papa draait zich om en leeft z'n leven." De dochter probeert de eer van haar vader te redden: "Hij is wel lief en ik bel hem ook op. Maar papa heeft zijn 06-nummer niet altijd aan staan."

Zijn er dan geen gewone vaders, redelijke vaders? Jawel, er is één vader die voor zijn zoon opkomt. Er één die flink met zijn kinderen in de weer is. Het ene kind zeurt, het andere vraagt aandacht en papa verbiedt iets. "Zo, dan moet je maar weten wat ervan komt." Hij heeft niet het minste overwicht.

Een volwassen zoon kan zich de klappen die hij van zijn vader heeft gekregen nog goed herinneren, maar niet dat zijn vader ooit tijd voor hem had. Een held of een verrader? "Hij was een dikke eikel, die altijd gelijk wilde hebben, " zegt de man bedachtzaam, "maar ik heb ook medelijden met hem." Medelijden en verschroeide liefde klinkt ook door in het verhaal van een meisje dat duizend gulden van haar vader kreeg, één dag voor hij door zijn bloedeigen neef werd doodgeschoten. Toch is niet dat geld haar erfenis, maar de woorden, die hij erbij sprak: "Ik geef je dit geld, omdat ik van je hou". Omdat ik van je hou, echoot de stem. Het is een magere opbrengst, vaderliefde al met al, maar een schitterende documentaire.

Held of verrader: je vader, woensdag, Radio 5, 13.05-13.45u.

NRC Webpagina's
24 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad