U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Nederlandse Mededingings Autoriteit

Rabobank


NMa bezorgd over afspraken hypotheekrente

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 24 OKT. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is bezorgd over het mogelijk bestaan van illegale prijsafspraken op de hypotheekmarkt. De NMa zegt in "een verhoogde staat van alertheid" te zijn.

Dit bevestigde directeur-generaal A.W. Kist van de NMa vanmorgen. Aanleiding voor de bezorgdheid van de NMa is ophef die is ontstaan bij de aankondiging die de Rabobank afgelopen vrijdag deed, dat de hypotheektarieven fors naar beneden gaan, met kortingen tot 0,6 procentpunt op de berekende rente. Rabo wil met de actie zijn marktaandeel herstellen, dat is gezakt van 21,9 procent tot 21 procent.

De Rabo ontkende vanmorgen bij monde van een woordvoerder dat bij de presentatie van de hypotheekrenteverlaging is gezegd dat de verlaging bedoeld is om een kartel te doorbreken. De Rabobank stelt dat het woord 'kartel' enkel werd gebruikt in een vraag aan bankier J. Smits die de renteverlaging toelichtte.

Kist zegt dat de NMa "niet een onderzoek instelt. Maar zodra wij substantiële signalen krijgen, staat het hoog op ons lijstje." De financiële sector heeft de bijzondere aandacht van de NMa, zegt Kist. "Het is voor de consument ook erg belangrijk, veel belangrijker bijvoorbeeld dan vijftien jaar geleden." Een mogelijk onderzoek moet uitwijzen of er sprake is of is geweest van afspraken over de rentetarieven die banken op hypotheken hanteren. De Vereniging Eigen Huis zei vanmorgen verheugd te zijn als er een onderzoek naar prijsafspraken komt. "We hebben wel vermoed dat prijsafspraken bestaan, maar dat nooit hard kunnen maken," zei een woordvoerder vanmorgen. "Een onderzoek kan leiden tot een grotere transparantie op de hypotheekmarkt. Dat geeft consumenten meer inzicht in de kosten van hun hypotheek." De VEH stelt eigen onderzoek naar de samenhang van renteverhogingen en verlagingen door partijen op de hypotheekmarkt graag ter beschikking van de NMa, aldus de vereniging.

NRC Webpagina's
24 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad