U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
'Ik ben geen nieuwe Oprah'

DANIELLE PINEDO
In het nieuwe praatprogramma Ik-jij-hij-wij-jullie-zij, waarvan vanavond de eerste aflevering wordt uitgezonden, staat elke week een andere relatievorm centraal - van beste vrienden tot exen en geliefden. Een gesprek met presentatrice Astrid Joosten.

'Ik, jij, hij, wij jullie, zij'?"Ja, een aparte titel vind je niet? Oorspronkelijk hadden we gekozen voor Ons kent ons, maar die titel bleek al geclaimd. Na de zoveelste brainstormsessie riep een redacteur: 'Wat denken jullie van 'ik, jij, hij, wij, jullie, zij'? Onuitspreekbaar natuurlijk, maar ja, het blijft wel hangen."

In het programma worden allerlei soorten relaties - tweelingen, exen, collega's - op één hoop gegooid. Niet wat veel van het goede?

"Nee, want wij hebben ervoor gekozen elke week een andere relatievorm te behandelen. Bij de uitzending over vaders en kinderen zitten bijvoorbeeld geen moeders of grootouders in de zaal. Zo houden wij het overzichtelijk."

Hoe is het idee ontstaan? "Aanvankelijk wilde ik een mediaprogramma presenteren, maar daarvan was er bij de VARA net een in ontwikkeling: De leugen regeert, met Felix Meuders. Toen ben ik met Marat, het tv-bedrijf van Paul de Leeuw, rond de tafel gaan zitten. Al pratende kwamen wij op deze formule uit."

Komen er vooral ervaringsdeskundigen aan het woord, of ook experts?

"Beide. Het gaat natuurlijk vooral om die vaders, moeders, oma's, broers etc. Maar we hebben ook psychotherapeuten en onderzoekers uitgenodigd. Voor onze uitzending over geliefden doen wij een beroep op de auteur van Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, van John Gray. Verder hopen wij dat Midas Dekker zich wil uitspreken over het verschil tussen relatievormen bij mensen en dieren."

En het publiek doet ook een duit in het zakje?"Wij werken inderdaad met een participating public. Door middel van stemmingen en vragenformulieren hoop ik de aanwezigen uit de tent te lokken."

Astrid Joosten als Nederlandse Oprah Winfrey?

Dat klinkt goed, maar nee. Winfrey werkt veel met therapeuten en probleemgevallen. Ik stel meer algemene vragen: Wat weten wij over de relaties tussen exen? Wat zijn de gevoeligheden? Dat is toch een ander uitgangspunt."

Hoe heb je je voorbereid?

"Ik heb me de hele zomer suf gelezen; zowel populaire als wetenschappelijke literatuur. Wat me het meest opviel? De onderbelichte broer-zus relatie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de ouder-kind relatie. Dat vind ik nogal opmerkelijk."

Liefde, vriendschap of familie. Aan welke relatievorm hecht je zelf het meeste waarde?"Eerst liefde, dan vriendschap, dan familie. Het gezinsleven krijgt steeds minder betekenis."

Tenslotte: wat beoog je met het programma?

"Mensen informeren. Maar dan wel op een lichtvoetige manier. Eén ding weet ik zeker: Ik-jij-hij-wij-zullie-zij zal bij veel kijkers herkenning oproepen."

Ik-jij-hij-wij-jullie-zij, Ned.3, 21.08-22.00u.

NRC Webpagina's
20 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad