U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Rel in Italië over beelden lynchpartij

Door onze correspondent
TURIJN, 19 OKT. De Italiaanse tv-journalisten die in Ramallah de beelden hebben gedraaid waarop te zien is hoe Palestijnen een Israëlische reservist lynchen, zijn uit veiligheidsoverwegingen teruggeroepen nadat een collega van de Italiaanse staatsomroep RAI hen had geïdentificeerd.

De bewuste beelden zijn heel de wereld overgegaan. Ze hebben Israël geholpen de vermoedelijke daders, allen Palestijnse burgers, te identificeren wier aanhouding gisteren werd bekendgemaakt. Bij andere tv-ploegen en fotografen die vorige week in Ramallah aanwezig waren tijdens de lynchpartij, die in totaal twee Israëliërs het leven kostte, werden videobanden en het fotorolletjes geconfisqueerd door de Palestijnse politie. Een ploeg van de commerciële omroep Mediaset was meteen na het gebeurde weggegaan om het materiaal veilig te stellen. De RAI-correspondent in Israël, Riccardo Cristiano, onthulde in een brief aan de officiële Palestijnse krant Al-Hayat Al-Jadida dat de beelden zijn gedraaid door Mediaset. De Israëlische tv had alleen gemeld dat ze afkomstig waren van een Italiaanse tv-ploeg. Tot verbijstering van collega's, die lof hadden voor de primeur van Mediaset, schreef hij ook: "Wij doen zoiets niet, en we zullen het niet doen."

De twee correspondenten in Israël van Mediaset zijn voor alle zekerheid teruggeroepen. Correspondent Simonetta Della Seta vertelde gisteren in een onderkoelde maar qua inhoud dramatische bijdrage dat dit haar laatste verslag uit Israël was omdat het werken haar onmogelijk was gemaakt. Zij werkte voor TG5, het journaal van Canale Cinque, een van de drie commerciële zenders van mediamagnaat Silvio Berlusconi. De hoofdredacteur van TG5, Enrico Mentana, een van de meest gerespecteerde tv-journalisten van Italië, deed in zijn programma een woedende aanval op de RAI. Hij zei dat de RAI de Palestijnen tegen zijn correspondent had opgehitst. Ook de Israëlische ambassadeur heeft fel geprotesteerd tegen de toon van de brief van Cristiano, die suggereert dat hij voor de Palestijnen negatief materiaal zou achterhouden. Hij schrijft dat hij nooit zo zou hebben gehandeld als Mediaset, omdat hij geloofwaardig wil blijven. Vlak na deze protesten maakte de staatsomroep bekend dat zij Cristiano heeft teruggeroepen, en dat zij niet op de hoogte was van zijn brief. De Israëlische persdienst heeft Cristiano's accreditatie opgeschort.

De beelden van de lynchpartij betekenden een enorme publicitaire tegenslag voor de Palestijnen. RAI-correspondent Cristiano suggereert in zijn brief dat Mediaset ze aan Israëlische functionarissen heeft gegeven, terwijl die dat juist geweigerd heeft en de banden van de lynchpartij heeft gewist nadat het materiaal was doorgespeeld naar het hoofdkantoor in Milaan. De Israëlische tv heeft de beelden van het internationale uitwisselingscircuit van beelden overgenomen.

NRC Webpagina's
19 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad