U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Contract IBM en Koninklijke Bibliotheek

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 19 OKT. De koninklijke bibliotheek in Den Haag heeft een contract gesloten met computerbedrijf IBM om de dreigende teloorgang van digitale collecties te verhinderen. Dat heeft algemeen directeur W. van Drimmelen vandaag meegedeeld op de Frankfurter Buchmesse. Voor tien miljoen gulden zet IBM, samen met de bibliotheek, een systeem op om digitale bestanden voor lange duur te bewaren en toegankelijk te houden.

Het nieuwe systeem zal volgens een woordvoerder van de koninklijke bibliotheek "het hart vormen van het Nederlandse depot voor elektronische publicaties", waarin zowel nieuwe elektronische publicaties worden bewaard als de gedigitaliseerde versie van andere publicaties.

Volgens H. Jansen, bij de bibliotheek verantwoordelijk voor digitaliseringsprojecten, zijn de elektronische bestanden misschien nog wel kwetsbaarder dan de papieren collectie. Het grote gevaar zit hem in de snelle veroudering van computerprogramma's en -apparatuur. Als het leesprogramma Acrobat of het tekstverwerkingsprogramma Word uit roulatie gaat, dreigen de teksten die nu nog via die programma's toegankelijk zijn, onleesbaar te worden. Jansen: "Wij hebben hier nog precies één computer staan die DOS-bestanden kan openen. Wie zegt dat over twintig of dertig jaar Windows nog het alomgebruikte besturingssysteem is?"

Een van de methoden waarnaar gekeken wordt, volgens Jansen, is de zogeheten emulatie. Een nieuw computerprogramma bootst daarbij een ouder programma na. Zo kan een nieuw besturingssysteem oude Atari- spelletjes 'nadoen'. "Daar werkt het, maar werkt het ook bij de hoeveelheden die wij hier bewaren", vraagt Jansen zich af. "Wij hebben geen gigabytes, maar terabytes aan ruimte nodig." Jansen werkt aan een veelomvattend digitaliseringsproject dat Geheugen van Nederland heet.

Het enige alternatief is het voortdurend converteren van digitale bestanden voor nieuwe generaties software. "Maar bij elke omzetting gaat kwaliteit en informatie verloren." De koninklijke bibliotheek werkt inzake de digitale conservering samen met de Library of Congress in Washington, de nationale bibliotheek van Australië en met de British Library die een soortgelijk contract met IBM heeft afgesloten.

NRC Webpagina's
19 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad