U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Minister Van Boxtel over nieuwe technologieën

'Minder gemeenten door internet'


Samenvoeging van gemeenten zou wel eens versneld kunnen worden door het gebruik van internet, denkt minister Van Boxtel

Door een onzer redacteuren

DEN HAAG, 19 OKT. Toepassing van informatie- en communicatietechnologie door gemeenten, kan leiden tot een verkleining van het het aantal gemeenten, en zelfs van het aantal departementen.

Dat zegt desgevraagd minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid), die binnen het kabinet de overheidsinformatie coördineert. De bewindsman wil zich nog niet vastleggen op het aantal gemeenten dat kan worden samengevoegd, , ,maar vaststaat dat er een enorme druk op territoriale grenzen zal komen," aldus Van Boxtel.

De burger moet 24 uur per dag via internet zijn gemeente kunnen bereiken voor allerlei zaken, "het paspoort niet meegerekend". Zo kan de inwoner van Leeuwarden een electronisch verhuisbericht sturen. Groningen biedt de mogelijkheid via internet aangifte van hondenbelasting te doen. En in Tilburg kan via internet bezwaar tegen gemeentelijke belastingen worden gemaakt. Door die diensten te concentreren in grootstedelijke conglomeraties kan door samenvoeging het aantal gemeenten dalen. Ook het aantal departementen zou daardoor volgens hem kunnen dalen.

Van Boxtel maakt een duidelijk onderscheid tussen dienstverlening die door de overheid via internet kan worden geboden en 'e-democracy', deelname aan democratische besluitvorming via internet. "Je kunt je voorstellen dat mensen via chatrooms en allerlei peilingen van hun inspraak gebruik gaan maken. Maar hoe en op welk moment moet dat gebeuren ? Daarover bestaan allerlei ideeën. Om die te inventariseren wil ik een Centrum voor Innovatieve Besluitvorming oprichten."

Bood internet voorheen feitelijk alleen informatie, daarna heeft het een interactief karakter gekregen. Die fase gaat nu over in die van de 'transactie', mensen gaan via internet kopen. Het stadium dat daar volgens Van Boxtels 'future mapping' zonder twijfel achteraan komt is dat van de 'transformatie', die forse politieke en organisatorische gevolgen gaat hebben. De minister voelt er niets voor om gemeenten te dwingen vanaf 2003 internet te gaan gebruiken als verplicht communicatiemiddel om bijvoorbeeld bouwvergunningen aan te vragen, huwelijken te sluiten of raadsvergaderingen 'uit te zenden'. Het Electronic-highway Platform Nederland (EPN) heeft daarvoor gepleit. In het EPN werken sinds 1996 bedrijfsleven, overheid, politiek, wetenschap en maatschappelijke organisaties samen. Volgens het platform zijn vooral gemeenten met minder dan 50.000 inwoners laks op het gebied van informatietechnologie. Van Boxtel vindt een wettelijke verplichting vooralsnog niet nodig. "Ik heb de gemeenten veel geld beschikbaar gesteld en daar komt binnenkort nog meer bij. De belangstelling is massaal. Voor gemeenten die nog niet zo ver zijn komt een handboek beschikbaar. Nee, een wet lijkt me niet nodig. De financiële 'voorhangworst' doet het prima."

NRC Webpagina's
19 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad