U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

De mafia krijg er één 'f' bij

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 12 OKT. De mafia krijgt er in NRC Handelsblad één 'f' bij. De krant, die lange tijd het Italiaanse 'mafia' heeft aangehouden, sluit zich omwille van de overzichtelijkheid aan bij het Groene Boekje en de Nederlandse woordenboeken. Israel krijgt om dezelfde reden een trema, het wordt: Israël. En Internet wordt internet.

Dat staat in het Stijlboek NRC Handelsblad, een gids voor redacteuren en lezers die gisteren is verschenen. Het boek, samengesteld door medewerker Ewoud Sanders en redacteur Koos Metselaar, komt ook in de handel. Het Stijlboek biedt ruim 5.400 alfabetisch gerangschikte ingangen met informatie waar een journalist gebruik van kan maken, en die de lezer inzicht moeten geven in het werk van de redactie. Het boek behandelt spellingkwesties, journalistieke gedragsregels en bevat encyclopedische informatie en 150 korte juridische artikelen. Bij Engelse woorden wordt waar mogelijk een Nederlands alternatief geboden. Het gebruik van zogeheten diakritische tekens voor de juiste uitspraak van bijvoorbeeld buitenlandse persoonsnamen, blijft vooralsnog gehandhaafd.

Het Stijlboek bevat tevens een samenvatting van de beginselverklaring die NRC Handelsblad in 1970 publiceerde, korte lemma's over het gebruik van bronnen, over nevenfuncties, hergebruik van artikelen en over de bijlagen van de krant. Het Stijlboek is een uitwerking van een eerder handboek dat in 1995 verscheen voor intern gebruik. De behoefte aan een geactualiseerde versie is de afgelopen jaren versterkt door de snelle opkomst van internet en de toegankelijkheid voor redacteuren van digitale atlassen en encyclopedieën, databestanden en andere hulpmiddelen. In Nederland hanteren onder andere de Volkskrant (niet: De Volkskrant) en Trouw eigen stijlboeken.

Een selectie uit het Stijlboek is te raadplegen op de website van deze krant. (Stijlboek NRC Handelsblad)

NRC Webpagina's
12 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad