U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Politie.nl

Topcrimineel op straat gedood

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 11 OKT. Voor de tweede keer in nog geen drie weken tijd is gisteren In Amsterdam een topcrimineel geliquideerd.

Bij een schietpartij in Amsterdam-Buitenveldert - op nog geen vijftig meter van een politiebureau - werd de 40-jarige Sam K. van dichtbij voor de deur van zijn luxeappartement doodgeschoten. Bij de schotenwisseling die na de aanslag ontstond en waarbij automatische pistolen werden gebruikt, is ook een tachtigjarige passant gewond geraakt.

Sam K. genoot een reputatie als drugs- en wapenhandelaar. Hij was een bekende van de op 23 september ook in Amsterdam geliquideerde Jan F. Na de aanslag hebben de twee lijfwachten van Sam K. geprobeerd de belagers neer te schieten. De bodyguards, een 46-jarige Joegoslaaf en een 41- jarige Nederlander, zijn door de politie aangehouden.

Na de schietpartij hebben de criminele compaan van Sam K., John M., en een van de Heineken-ontvoerders, Willem H., de plek van de aanslag bezocht. De politie heeft beide mannen toen gesproken, maar van een officieel verhoor zou geen sprake zijn geweest.

Het is volgens de woordvoerder van de Amsterdamse politie nog niet duidelijk of er een verband is tussen de twee recente liquidaties. Een team van enige tientallen rechercheurs onderzoekt de aanslagen.

De politie zegt geen idee te hebben wie de aanslagen uitvoert. De daders die gisteren Sam K. neerschoten, zouden in een auto zijn gevlucht.

De nu geliquideerde personen maakten allemaal deel uit van de criminele organisatie van Klaas Bruinsma. Hij werd in 1991 doodgeschoten voor de deur van het Hilton-hotel in Amsterdam. De politie maakt sindsdien tevergeefs jacht op de belangrijkste leden van dit misdaadkartel. Door de poging deze verdachten te arresteren ontstond de zogeheten IRT- affaire. In samenwerking met een aantal criminelen importeerde de politie grote partijen drugs. De verdovende middelen verdwenen op de markt om informanten te laten groeien in de Bruinsma-club.

Deze strategie heeft nooit gewerkt. De belangrijkste informant van het IRT - Krishnapersad J. - staat op dit moment terecht, omdat hij ervan wordt verdacht dubbelspel te hebben gespeeld. Hij hielp de politie, maar vooral ook zichzelf, is de verdenking.

Brand in onderwereld Amsterdam


Op het Gelderlandplein in Amsterdam is gistermiddag een topcrimineel omgekomen tijdens een vuurgevecht. De tweede liquidatie in korte tijd.

Door onze redacteur MARCEL HAENEN

AMSTERDAM, 11 OKT. De Amsterdamse strafpleiter Fred Staehle houdt het op "een modeverschijnsel", een gewelddadige nieuwe trend. "Waar Amsterdamse criminelen vroeger met elkaar gingen matten op de Zeedijk, belagen ze elkaar nu net zo makkelijk met machinegeweren. Ruzie om een vriendinnetje of een nog openstaande rekening is tegenwoordig voldoende voor een liquidatie."

Hoewel de oorzaak nog onduidelijk is, lijkt één ding vast te staan: er is brand in de Amsterdamse onderwereld. Voor de tweede keer in nog geen drie weken tijd werd op klaarlichte dag een topcrimineel van dichtbij doodgeschoten. Op 23 september trof dit lot de 56-jarige Jan F. en gisteren volgde de liquidatie van de 40-jarige Sam K.

In beide gevallen gaat het om hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Amsterdamse penose die zich met drugs- en wapenhandel bezighoudt. In de overlijdensadvertenties die op 27 september in het dagblad De Telegraaf verschenen naar aanleiding van het verscheiden van 'Jan Snor', zoals zijn kennissen F. aanduiden, noemen bekenden hem respectvol tot twee keer toe "een topper". Iemand voor wie "wat recht is, recht is, wat krom is krom", aldus Ferry, Ruben en Peter die geen achternaam vermelden.

Sam K. was een bekende van De Snor. Hij vormde in het criminele milieu een onafscheidelijk duo met John M. Het tweetal genoot volgens misdaadjournalist Bas van Hout de bijnaam 'Spic & Span' "vanwege hun propere manier van problemen uit de weg ruimen". Van Hout haalt in zijn boek 'De jacht op de erven Bruinsma' bronnen aan die het duo omschrijven als "bikkelharde killers" tegen wie niemand een getuigenis zou durven afleggen uit angst zelf het leven te moeten laten.

Volgens Bart Middelburg, biograaf van de op 27 juni 1991 eveneens in Amsterdam geliquideerde Amsterdamse mafiabaas Klaas Bruinsma, werden Sam en John eind jaren tachtig in opdracht van Bruinsma belast met de leiding van de 'divisie speelautomaten'. Eerder had Sam K. faam opgebouwd als hasjhandelaar.

De voor zover bekend laatste veroordeling van het duo Spic & Span dateert uit 1991. De twee werden toen wegens verboden wapenbezit - mitrailleurs, pistolen en handgranaten - veroordeeld tot 1,5 jaar cel. Het verhaal wil dat de twee verdachten zich moedwillig lieten arresteren op de parkeerplaats van een motel in Alkmaar. In de cel meenden ze veilig te zijn voor Joegoslavische gangsters die het op hen zouden hebben gemunt.

Pikant is dat Sam K. gisteren werd doodgeschoten voor de deur van zijn luxe appartement in Amsterdam-Buitenveldert, hoewel hij zich sinds kort mede liet beveiligen door een Joegoslavische bodyguard. Die 46-jarige Joegoslaaf en een 41-jarige Nederlander zijn gistermiddag na de schietpartij aangehouden. Ze hebben namelijk teruggeschoten in de richting van de belagers van hun baas.

In opsporingskringen wordt bepaald niet uitgesloten dat de vaderlandse drugsmafia in een oorlog verwikkeld is geraakt door recente aanhoudingen. Met name de arrestatie van wapen- en drugshandelaar Mink K. en de aanhouding van de zogeheten 'groei-informant' van het IRT- politieteam Krisnapershad J. zou een aantal boeven zenuwachtig maken.

Eerder verweet de Amsterdamse advocate A. van der Plas de Kamercommissie-Kalsbeek, die de nasleep van de IRT-affaire onderzocht, dat hun vorig jaar verschenen rapportage ertoe heeft geleid dat het leven van Mink K. en zijn zakenpartner Jan F. in gevaar is gebracht. Uit de door de Kamer bekendgemaakte informatie zou de onderwereld kunnen afleiden dat Mink en Jan F. het opsporingsapparaat ter wille zijn.

De leden van de commissie-Kalsbeek hebben Van der Plas schriftelijk gesommeerd op te houden met beschuldigingen dat de Kamerleden de recente liquidaties hebben veroorzaakt. A. Rouvoet (RPF) wijst erop dat de commissie nooit precieze namen van informanten heeft bekendgemaakt. Van der Plas heeft de Kamercommissie niet geantwoord.

Afgelopen maandag - tijdens de strafzaak tegen Mink K. - maakte advocaat-generaal N. Schaar bekend dat Van der Plas waarschijnlijk de laatste persoon is geweest die Jan F. heeft gesproken. Ze had op zaterdagnamiddag 23 september, drie uur voor de liquidatie, een onderhoud met Jan F. op haar kantoor. Van der Plas, die met haar echtgenote en collega Bakker Schut ook begin deze maand de crematie van Jan F. bijwoonde, weigert de politie te vertellen wat ze met Jan F. heeft besproken. Van der Plas zei vandaag geen commentaar te willen geven op de jongste liquidatie.

De man die naar eigen zeggen het meeste vreest het volgende slachtoffer in deze te worden, Mink K., zit voorlopig in ieder geval veilig achter slot en grendel.

NRC Webpagina's
11 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad