U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Alarm! op Damrak na winst van Yahoo!

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 11 OKT. Wat een opluchting toen het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo gisteren met zijn kwartaalcijfers kwam. Winst en omzet laten een gezonde groei zien en dus kon de belegger met een gerust hart gaan slapen. Nog even en het is december, wanneer de aandelen aan hun traditionele eindejaarsrally beginnen.

Maar de gong van de Amsterdamse beurs had vanochtend een ontnuchterende werking. December is nog heel ver weg, want de internet- en telecomfondsen moesten vanochtend weer massaal terug. Op het koersenbord leek het er meer op dat Yahoo gisteravond zijn faillissement had aangekondigd. Zorgen over de toekomst overschaduwen de resultaten van de afgelopen maanden. De belegger houdt zich doof voor goede berichten uit de techsector.

Aandelen in deze sector die over het lopende jaar een positief rendement tonen zijn dan ook nauwelijks te vinden. Wat te denken van het kabelbedrijf UPC dat vanmorgen 7,9 procent terug moest. Op een koersniveau van 19,90 euro komt het dieptepunt van 2000 (18,67 euro in mei) angstig dichtbij. In maart van dit jaar noteerde het kabelbedrijf nog meer dan 80 euro.

Ook chipmachineproducent ASM Lithography en KPN hebben de uitbundige koerswinsten van eerder dit jaar volledig opgesnoept. Het telecomconcern daalde vanochtend 5,2 tot 23,53, nog iets boven het niveau van de vorige herfst. Om over het hoogtepunt van maart (bijna 70 euro) nog maar te zwijgen. Deze lijst kan nog moeiteloos worden uitgebreid. Met uitgever VNU of met Philips. Sinds de voordracht van Kleisterlee als opvolger van Boonstra in augustus is het elektronicaconcern ruim een kwart minder waard geworden. Vanochtend stond de teller op min 3,5 procent. Ook Libertel - 40 procent op zijn introductiekoers van vorig jaar verloren - en Versatel (min 8,8 procent vanochtend) behoren tot de slachtoffers.

Newconomy, als belegger in de nieuwe economie een goede thermometer, zakte vanochtend, na een verlies van 8 procent tot 8,70 euro, voorbij zijn eigen laagterecord. Na zijn beursgang op 10,50 euro in april heeft Newconomy nog op een koers van bijna 27 euro gestaan.

En dus moet de AEX-index zijn heil weer vinden in de defensieve fondsen die de index vorige maand nog aan een record hielpen. Want zelfs ABN Amro (min 6 procent) bood vanochtend geen houvast. Met name de voedingsbedrijven helpen de belegger de herfst door. Koploper in dit verband is diervoeder Nutreco dat vanochtend, na een koersstijging van 3 procent, een jaarrecord boekte. Numico, het voormalige Nutricia, heeft sinds het begin van dit jaar ruim een derde gewonnen, Heineken bijna een kwart en Unilever 12 procent.

NRC Webpagina's
11 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad