U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Te veel, te haastig

DANIELLE PINEDO
Left Lugage, het regiedebuut van acteur Jeroen Krabbé, riep twee jaar geleden gemengde gevoelens op bij het internationale journaille. De destijds zwaar gepromote film won vier prijzen op het filmfestival van Berlijn, maar wist daarbuiten nauwelijks te overtuigen. De definitieve doodsteek kwam van het gezaghebbende Amerikaanse Variety: "Een goedbedoelde, maar onevenwichtige en oversentimentele film".

Helemaal ongelijk hebben Krabbe's criticasters niet. Left Luggage riekt hier en daar naar karikaturen en dogmatisme en ook op de casting is het nodige aan te merken - zo spreken de acteurs tezamen liefst vier soorten Engels. Toch weet de film van begin tot eind te boeien, al was het maar omdat de Italiaanse schone Isabella Rossellini nu eens een heel andere rol speelt dan we van haar gewend zijn: die van de chassidische moeder, mevrouw Kalman. Grote, holle ogen, wit gelaat en een Jiddische tongval - wie had dat ooit gezocht achter de zwoele ster van Blue Velvet?

Left Luggage is gebaseerd op de novelle Twee koffers vol van Carl Friedman, ooit aan Krabbé cadeau gedaan door Hedy d'Ancona, wegens de volgens haar mooie sfeertekening van de joodse buurt in Antwerpen.

Het is in Antwerpen waar meneer Silberschmidt (Maximilian Schell) in 1940 twee koffers met persoonlijke bezittingen begroef, alvorens hij op transport werd gesteld. Die koffers probeert hij dertig jaar later terug te vinden, tot grote ergernis van zijn vrouw die het verleden wegkneedt in zelfgemaakte cake. Hun dochter Chaja (Laura Fraser) heeft zich altijd afgezet tegen haar joodse wortels, maar neemt uit geldgebrek een baantje als kindermeisje bij een chassidische familie. Daar ontmoet zij haar grote liefde: de 4-jarige, doofstomme Simcha. De band tussen Chaja en Simcha is de rode draad waarlangs de film zijn weg zoekt. Maar ook het traumatische verleden van de Silberschmidts en Simcha's vader (gespeeld door Krabbé) krijgen gaandeweg een eigen dynamiek. En dan is er ook nog de conciërge van huize Kalman: een notoire jodenhater. Het is een van de voornaamste zwaktes van de regisseur: te veel willen vertellen in te kort tijdsbestek.

Dat neemt niet weg dat Left luggage een paar ontroerende scènes telt. Zoals wanneer Chaja's moeder zich realiseert waarom haar man zijn verwoede zoektocht naar de koffers niet kan staken: "Hij is zichzélf kwijtgeraakt in die rotoorlog. Hij staat naar zichzelf te graven." Of de scène waarin Chaja wordt weggekeken door de chassidische gemeenschap, omdat zij indirect verantwoordelijk zou zijn voor een tragisch ongeval. Maar mevrouw Kalman trekt een reep uit Chaja's jurk - ten teken van rouw - en roept haar uit tot "de moedigste dochter van Israel". De ultieme erkenning van een vrouw die antisemitische praatjes liever verexcuseert dan pareert.

Left Luggage (Jeroen Krabbé, 1998, Ned.), zaterdag, Ned.3, 21.40-23.27u.

NRC Webpagina's
7 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad