U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Unieke kritiek op regime in Syrische regeringskrant


DAMASCUS, 2 OKT. De Syrische regeringskrant Al-Thawra heeft ongekende kritiek gepubliceerd op de manier waarop de autoriteiten de afgelopen 20 jaar de economie hebben aangepakt, zo heeft de Britse BBC gisteren vanuit Damascus gemeld. Het artikel volgde op een pamflet waarin 99 Syrische intellectuelen de regering opriepen een eind te maken aan de staat van beleg en politieke hervormingen door te voeren. Het pamflet werd vorige week in de Libanese pers gepubliceerd. De regering van president Bashar al-Assad heeft nog niet op de kritiek - ondenkbaar onder de in juni overleden president Hafez al-Assad - gereageerd.

In het artikel, dat twee volle pagina's van de krant besloeg, gaf professor Arif Dalila de Syrische regering de schuld van 20 jaar stagnatie. Hij schreef dat het probleem niet alleen de economische politiek was of wanbeleid, maar "de systematische corruptie". Critici van het Syrische regime maken gebruik van de regeringswisseling om hun onvrede over de situatie naar buiten te brengen. Professor Dalila speelt een hoofdrol binnen de zich toenemend manifesterende burgerrechtenbeweging waaruit ook het pamflet is voortgekomen. Zo heeft hij politieke discussies helpen organiseren.

Eerder deze maand heeft professor Dalila een ontmoeting gehad met president Assad. Daarop werd hij in zijn ambt als hoogleraar economie aan de universiteit van Damascus hersteld, waaruit hij anderhalf jaar was geschorst. Maar het is de vraag of leger en veiligheidsdiensten verdergaande pro-democratische activiteit zullen tolereren. Tegenover de BBC zei Dalila dat verzet ertegen groeit onder degenen die profiteren van het totalitaire regime. (BBC)

NRC Webpagina's
2 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad