U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Profiel Indonesië

Studenten leveren slag in Jakarta

Zaak-Soeharto niet ontvankelijk

Door onze correspondent DIRK VLASBLOM
JAKARTA, 28 SEPT.De Indonesische rechter heeft vandaag de aanklacht wegens corruptie en machtsmisbruik tegen oud-president Soeharto niet ontvankelijk verklaard. Een artsenteam had hem ongeschikt verklaard om terecht te staan.

De rechtbank hief ook het 'stadsarrest' van Soeharto op. Het Openbaar Ministerie gaat tegen de uitspraak in beroep, want, aldus eerste openbare aanklager Muchtar Arifin, "het volk heeft recht eindelijk de waarheid te horen over Soeharto." Anti-Soeharto betogers buiten raakten bloedig slaags met de politie.

Toen de voorzitter van de arrondissementsrechtbank van Jakarta-Zuid, Lalu Mariyun, het besluit voorlas en daarna de hamer liet vallen ("deze zaak is gesloten") was de publieke tribune vele seconden lang stil van verbijstering. Toen riep iemand: "God is groot! Lang leve Soeharto!". Het was de leider van enkele honderden Soeharto-loyalisten die buiten het gebouw betoogden tegen het proces, omdat de oud-president "ziek is en vele verdiensten heeft voor het land". Hun voorman werd meteen wegens 'ordeverstoring' ingerekend door in de zaal aanwezige politiemannen.

Een twee weken geleden door de rechtbank aangesteld onafhankelijk artsenteam, verklaarde dat Soeharto "niet in staat is om een proces te ondergaan". Sinds zijn tweede herseninfarct, vorig jaar juli, zou hij "nog slechts eenvoudige vragen begrijpen, is een deel van zijn geheugen uitgevallen en communiceert hij heel gebrekkig, soms in gebarentaal".

Soeharto's acht advocaten verkeerden na de zitting in juichstemming. Een van de raadslieden, Juan Felix Tampubolon zei: "Laat hen maar in beroep gaan. Wij hebben overtuigend aangetoond dat onze cliënt te ziek is om berecht te worden. So far, it's over."

Buiten het regeringsgebouw in Jakarta-Zuid waar de zitting werd gehouden brak een kleine veldslag uit tussen betogers voor en tegen Soeharto en de Mobiele Brigade. De aanhangers van de oud-president moesten met bebloede koppen de aftocht blazen. Enkelen raakten zwaargewond. Tegenstanders staken de lege bus in brand, waarmee de loyalisten waren aangevoerd en ook een aantal motorfietsen van de politie. Die trad hard op. Twee verslaggevers raakten daarbij zodanig gewond dat zij moesten worden opgenomen in een ziekenhuis. Na de vechtpartij trok de woedende massa betogers in de richting van de Pasar Minggu, een grote markt in Jakarta-Zuid. Bij een kruising werden ze tot staan gebracht door de oproerpolitie, dat meteen met stenen werd bekogeld. De politie reageerde met de wapenstok en traangasgranaten. Opnieuw vielen er gewonden, van wie enkelen ernstig.

NRC Webpagina's
28 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad