U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

R A D I O   V O O R A F :
MP3 legaal op de radio

MARIE-JOSÉ KLAVER
MP3 staat in het spraakgebruik vrijwel gelijk aan illegaal gekopieerde muziek. De muziekindustrie heeft zoveel processen tegen internetbedrijven als MP3.com en Napster aangespannen, dat wel eens wordt vergeten dat het bestandsformaat MP3 ook legaal wordt gebruikt.

In het muziekprogramma A new stage laat NPS-redacteur Marc Wielaert maandag vier uur lang zijn keuze horen uit de honderdduizenden componisten die de muzieksite MP3.com gebruiken om hun werk te verspreiden. In deze vijfde uitzending presenteert Wielaert ambient muziek, wat hij omschrijft als "experimentele elektronische klanken en soundscapes". De term is bedacht door muzikant Brian Eno.

A new stage, dat halverwege 1998 begon, is onderdeel van Supplement, een gemeenschappelijk programma van de NPS en de VPRO op Radio 4 dat gewijd is aan experimentele muziek, oftewel 'extreme repertoiregebieden', zoals de omroepen dat zelf noemen.

De componisten wier werk Wielaert via MP3.com uitzoekt reageren enthousiast. Op een aantal sites wordt trots gemeld dat hun muziek "was chosen for broadcast on Dutch public radio". Alle songs worden op MP3- formaat afgespeeld tijdens de radiouitzending. "Er is niets aan opgepoetst of verbeterd", zegt Wielaert. "Ik benadruk dat om ook de luisteraar duidelijk te maken dat de geluidskwaliteit echt verrassend goed is, zeker als degene die ervoor componeert weet hoe het 'werkt'. MP3 legt bijvoorbeeld veel nadruk op het laag in de muziek, dus wie daar rekening mee houdt bij het componeren, kan verrassend goede resultaten bereiken."

Wielaert is, voorzover hij weet, de enige radiomaker die uitzendingen verzorgt die alleen uit internetmuziek bestaan. Verbijsterend vindt hij dat. "Het feit dat dit programma in ons publieke bestel gemaakt kan worden is iets om werkelijk trots op te zijn, dat meen ik echt."

De uitzendingen zijn ook via internet te beluisteren, live of op afroep. Van elke aflevering heeft Wielaert een station gemaakt op MP3.com, te vinden via de website van A new stage. Via die stations is ook achtergrondinformatie over de componisten te vinden.

Supplement A new stage V: Ambient Counterpoint, maandag, Radio 4, 20.02-24.00u. Ook live via internet: www.omroep.nl/radio4. Archief op: www.anewstage.com

NRC Webpagina's
28 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad