U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
IMF

Tientallen gewonden bij demonstraties IMF-top

PRAAG, 26 SEPT. Betogingen tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Praag zijn dinsdag uitgelopen op confrontaties met de politie. Daarbij vielen tientallen gewonden. Ongeveer 5000 tot 9000 actievoerders waren vanuit heel Europa naar de Tsjechische hoofdstad gekomen om het beleid van de twee instellingen te hekelen, veel minder dan de tevoren genoemde aantallen van 20.000 tot 30.000.

Niet-gouvernementele organisaties en andere groeperingen waren aanvankelijk van plan dinsdag een vreedzame omsingeling van het congresgebouw te organiseren. Ze zagen daar in het weekeinde al vanaf toen duidelijk werd dat de opkomst te klein zou zijn om het te kunnen opnemen tegen de politie.

De autoriteiten hebben een politiemacht op de been gebracht van 11.000 man om een herhaling van de rellen bij eerdere internationale bijeenkomsten in Seattle en Washington te voorkomen.

Er was toestemming gegeven voor een demonstratie in een deel van Praag op ruime afstand van het congrescentrum. Die verliep nog redelijk rustig, al sneuvelden ruiten van een restaurant van McDonald's op het Wenceslas-plein. Aan het begin van de middag trok ongeveer de helft van de betogers onder een stralende najaarszon toch naar het congrescentrum.

De autoriteiten hadden van het op een heuvel gelegen gebouw een zwaar verdedigde veste gemaakt. Langs de belangrijkste toegangswegen stonden pantserwagens en vele honderden politiemensen, in de lucht hingen helikopters. Het metrostation bij het gebouw werd door de treinen voorbijgereden om ook die toegangsroute af te sluiten.

De betogers wisten via andere straten toch tot op enkele honderden meters van het congrescentrum te komen. Daar kwam het tot harde botsingen met het politiekordon. De actievoerders gooiden met stenen, flessen en molotovcocktails. De politie antwoordde met de wapenstok, traangas, waterkanonnen en schoot in de lucht. Ten minste 25 politiemensen belandden in het ziekenhuis. Een flink aantal betogers werd gearresteerd.

De demonstranten trokken zich na de schermutselingen terug om het later weer op een andere plek te proberen. Maar de politie wist het congrescentrum zonder al te veel moeite buiten schot te houden. De vergadering van IMF en Wereldbank had dan ook een normaal verloop, al konden veel deelnemers het niet laten vanuit hun riante uitzichtspositie een blik te werpen op het strijdtoneel en was het niet eenvoudig het terrein te bereiken of te verlaten. (ANP)

NRC Webpagina's
26 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad