U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Human Rights Watch

Regering Joegoslavië (officiële site)

Overzichtspagina Yahoo


Milosevic en oppositie claimen verkiezingswinst

BELGRADO, 25 SEPTEMBER. Het is nog onduidelijk wie in Joegoslavië de verkiezingen van zondag heeft gewonnen. Zowel de partij van de zittende president Slobodan Milosevic als de oppositie claimen de overwinning.

De partij van Milosevic zegt dat de president bij de presidentsverkiezingen met 44 tegen 41 procent voorligt op oppositiekandidaat Vojisla Kostunica. ,,Wij denken nog altijd dat onze kandidaat voorligt en wij denken dat een tweede ronde niet nodig is'', aldus vice-premier Nikola Sainovic. Volgens de vice-premier zijn de stemmen in 2478 van de meer dan negenduizend stembureaus geteld.

Cedomir Jovanovic, die namens DOS, het blok van achttien oppositiegroeperingen dat Kostunica als presidentskandidaat naar voren heeft geschoven, in de kiescommissie zit, zegt dat 45 procent van de stemmen is geteld en dat Kostunica op 57 procent van de stemmen staat, tegen 33 procent voor Milosevic.

Kostunica is ervan overtuigd dat hij in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in de Federale Republiek Joegoslavië heeft gewonnen. Als een kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen haalt, is een tweede ronde niet nodig. Zelfs al zou er een tweede ronde nodig zijn, dan is dat op zich al een overwinning, meende hij. Kostunica wees op de dreigementen, de intimidatie en de manipulaties waarmee de verkiezingsstrijd gepaard is gegaan. De verwachte schermutselingen tussen aanhangers van Milosevic en die van de oppositie bleven vannacht uit. Internationaal is er grote kritiek op het verloop van de verkiezingen. Er wordt sterk rekening gehouden met grootscheepse fraude met stembiljetten door het kamp van Milosevic. (ANP)


Zie ook:

Stembusfraude dreigt in Joegoslavië (23 september 2000)

NRC Webpagina's
25 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad