U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Rechter: HMG moet sluikreclame RTL verwijderen
De Holland Media Groep (HMG) valt onder de Nederlandse mediawet en moet daarom binnen zes weken sluikreclame op RTL 4 en RTL 5 verwijderen. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in navolging van het Commissariaat voor de Media. Het mediaconcern HMG, dat door de uitspraak vele miljoenen guldens aan inkomsten dreigt te verliezen, wil in hoger beroep gaan.

Meer Walen, minder Oostenrijk
Als de Nederlandse media het onderwerp België behandelen, gaat het bijna altijd over Vlaanderen. Wallonië en Franstalig Brussel krijgen veel minder aandacht. Vanwege een doorgifte-plicht kan heel Nederland via de kabel kijken naar de beide zenders van de Vlaamse publieke omroep VRT. De twee zenders van de RTBF worden - alhoewel technisch realiseerbaar - nauwelijks in Nederland doorgegeven op enkele Zuid-Nederlandse regio's na, waarbij het meestal om La 1 gaat. En verder zijn er nog een paar programma's van de RTBF te zien via de internationale Franse zender TV5.

Frederick Forsyth nu ook met boek op internet
Frederick Forsyth wil als eerste Britse schrijver zijn volgende boek uitsluitend op internet publiceren. Van de auteur, die beroemd werd met zijn boek De dag van de jakhals, zijn in de hele wereld meer dan zestig miljoen boeken verkocht. Forsyths volgende boek, Quintet, bestaat uit vijf korte verhalen, die na elkaar op het net komen. In juli had de Amerikaanse thrillerschrijver Stephen King de primeur van een boek op internet. Driekwart van zijn fans betaalt om de hoofdstukken op het net te kunnen lezen. Sommigen betalen zelfs meer dan moet, uit angst dat King er anders mee ophoudt. (DPA)

Roman Polanski zet advertentie
Roman Polanski heeft in het Engelse dagblad The Guardian een advertentie gezet voor de hoofdrol in een film die de regisseur wil maken over de Poolse componist Wladyslaw Szpilman, die de oorlog overleefde omdat een Duitse officier van zijn muziek hield. De acteur moet volgens de advertentie gevoelig en kwestbaar zijn en charisma hebben. Kandidaten hoeven geen acteerervaring te hebben. Polanksi hoopt op deze manier iemand te vinden die vertolken kan wat hij over Szpilman denkt.

Infoproducts krimpt in
De Bodegraafse computerhandelaar Infoproducts krimpt de komende tijd flink in. Het bedrijf zet ongeveer honderd van de huidige 460 medewerkers op straat. Het zou daarbij gaan om zestig vaste krachten en veertig werknemers met een tijdelijk dienstverband. Infoproducts draait al enige maanden verlies.

Fox Kids op winst
De tv-zender Fox Kids Europe is uit de rode cijfers gekropen. De nettowinst in het eind mei afgesloten boekjaar is uitgekomen op 273.000 dollar (704.000 gulden) tegen een verlies van bijna 20 miljoen dollar het jaar ervoor. De omzet van de aan de Amsterdamse beursgenoteerde zender steeg met bijna 27 procent tot tot 100,4 miljoen dollar.

Sun Microsystems koopt Linuxmaker
Sun Microsystems, de Amerikaanse fabrikant van software en netwerkcomputers (servers), heeft zich gisteren versterkt met een miljardenaankoop. Het bedrijf uit Palo Alto legt ongeveer 2 miljard dollar (5,2 miljard gulden) in aandelen op tafel voor het eveneens Amerikaanse Cobalt Networks. Cobalt maakt machines voor internet- en websitetoepassingen, veelal apparaten die draaien op Linux, concurrent van Windows NT en Suns besturingssysteem Solaris. (ANP)

Amazon.com voorziet grootse toekomst
Oprichter Jeff Bezos van Amazo.com verwacht dat verkopen aan consumenten via internet dit decennium een enorme vlucht zullen nemen en dat zijn bedrijf voorop zal staan om te profiteren van deze groei. Amazon houdt vast aan zijn doelstelling van 50 procent online omzetgroei tot en met het jaar 2010. Volgens Amazon.com is de electronicawinkel, gelanceerd in juli 1999, nu na boeken de grootste op de website. Een derde van Amazons 23 miljoen klanten weet nog niet dat het bedrijf nu ook doe- het-zelf-artikelen, keukengerei en speelgoed verkoopt. Amazon verwacht dat de speelgoedafdeling, recentelijk gefuseerd met de online-afdeling van Toys 'R Us, snel winst zal maken. Boeken, video's en muziek zegt Amazon nu al met winst te verkopen. Amazon streeft er nog steeds naar in het eerste kwartaal van 2001 winst te maken met zijn totale organisatie. (AP)

Philips gaat digitale watermerken maken
Philips gaat in de Verenigde Staten samen met het Amerikaanse bedrijf Digimarck een nieuwe onderneming opzetten voor de ontwikkeling van digitale watermerken voor video en audio. Het gaat hierbij om een techniek om digitale film- en muziekproducten te beschermen tegen illegaal kopiëren. Digimarck is gespecialiseerd in digitale watermerken. Vooruitlopend op de gezamenlijke onderneming heeft Philips een belang van 12 procent genomen in Digimarck. Daarmee is een bedrag gemoeid van rond de 38 miljoen dollar (98 miljoen gulden). (ANP)

Ook in Vianen 82 ontslagen bij WOL
World Online gaat 82 banen schrappen bij de vestiging in Vianen. Naar verwachting vallen er geen gedwongen ontslagen. Vorige week kondigde de internetaanbieder al aan het hoofdkantoor in Rotterdam te sluiten, waardoor er 163 banen verdwijnen. De maatregelen vloeien voort uit de overname door het Italiaanse Tiscali. (ANP)

Rusland: actie voor persvrijheid
Verontruste hoofdredacteuren van Ruslands grootste onafhankelijke mediabedrijf hebben samen met voormalig Sovjet-president Gorbatsjov president Poetin gevraagd te interveniëren in het dispuut tussen eigenaar Vladimir Goesinski en het staatsbedrijf Gazprom. Gazprom beschuldigt Goesinski ervan een overeenkomst tot verkoop van zijn bedrijf Media Most niet na te komen. Goesinski stelt dat de overeenkomst niet geldig is omdat hij er " letterlijk met het pistool op de borst" toe is gedwongen. De hoofdredacteuren en Gorbatsjov, die voorzitter is van een adviesraad van Media Most, willen de kwestie zo snel mogelijk met Poetin bespreken omdat, in de woorden van Gorbatsjov "de persvrijheid in Rusland op het spel staat". (Reuters)


Onder de nogal de flauwe naam Wieditleestisgek.nl schuilt een even flauwe site. Het meest actuele: een virtuele rit in de Gouden Koets. En ook die is niet leuk. De meeste spelletjes zijn mooi uitgevoerd, maar nogal zinloos. Voorbeelden: muishoelahoepen, on line dancing en caviaracen. En bij galgje mag je raden tot je hangt, maar de goede oplossing krijg je niet. Om de spelletjes te kunnen spelen heb je de plugin Flash nodig.
(www.wieditleestisgek.nl)

NRC Webpagina's
20 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad