U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Tiscali koopt World Online
De Italiaanse internet-provider Tiscali koopt de Nederlandse branchegenoot World Online voor ruim 5,5 miljard euro in aandelen. In de aanloop naar het overnamenieuws is de handel in de aandelen van betrokken bedrijven vanmorgen opgeschort.

Tiscali koopt een zak geld
Met de overname van World Online schaart Tiscali zich onder de grootste Europese internetaanbieders. Samen gaan zij een onzekere toekomst tegemoet.

Even meer waard dan Fiat
Het Italiaanse telecomconcern Tiscali koopt met WorldOnline veel nieuwe internetgebruikers, maar wordt nergens in Europa marktleider. Tiscali heeft geld nodig voor de bouw van een Europees netwerk van glasvezelkabels.

Nieuwe slag om frequenties in Groot- Brittannië
Met de recordopbrengst van 22,5 miljard pond (85 miljard gulden) uit de veiling van nieuwe telefoonlicenties nog fris in het geheugen, opent de Britse minister van Financiën, Gordon Brown, opnieuw de schatkist.

Kermisklanten
Hij heeft een vooruitziende blik gehad, NRC Handelsblad- redacteur Frits Abrahams. Op 15 december 1998 riep hij op de Achterpagina van deze krant Marijke van Hees toe: "Doe het niet". Hij voorspelde dat Van Hees, die zich kandidaat had gesteld voor het voorzitterschap van de PvdA, "in het openbaar pijnlijke nederlagen moet lijden. (...) Er is veel pseudo-democratisch geritsel in de PvdA. En daarom Marijke: doe het niet."

Sorgdrager uit raad journalistiek
Oud-minister van Justitie Sorgdrager stapt uit de Raad voor de Journalistiek. Dat heeft zij de overige leden en het bestuur in een brief laten weten. Zij is van mening dat door haar zitting in de raad deze niet goed meer kan functioneren. Er was al veel kritiek bij haar benoeming, deze kritiek is in de tijd dat ze lid was niet afgenomen. De raad richt zich op de journalistieke ethiek, lezers en kijkers kunnen bij de raad klagen over journalistieke gedragingen. (ANP)

Strijd om Equant gaat door
De nieuwste in de rij gegadigden voor de overname van netwerkspecialist Equant is de Amerikaanse dienstverlener Infonet, die meer dan 9 miljard dollar (22,5 miljard) over heeft voor het bedrijf. Dat meldt The Wall Street Journal. Equant is volgens de zakenkrant echter ook in gesprek met France Telecom. Eerder dit jaar mislukte de overname door de Franse telecomreus, omdat de partijen het niet eens konden worden over de koopsom. Het prijskaartje van het in Parijs en New York genoteerde Equant was ook reden voor Deutsche Telekom en Global Crossing om de acquisitie af te blazen.

Ivensys schrapt banen
Ivensys, het Britse concern dat onlangs softwarebedrijf Baan overnam, schrapt 2.000 tot 3.000 banen. Het industriële conglomeraat wil daarmee kosten besparen om het hoofd te bieden aan dalende omzetcijfers. Invensys waarschuwde vandaag ook dat de resultaten over de tweede halfjaar niet aan de verwachtingen zullen voldoen. De koers van het aandeel kelderde vanochtend met 26 procent op de Londense beurs.

Duitse regering wil 'internetbelasting'
De Duitse overheid heeft gisteren de plannen om de belasting op internet- en computer hardware te verhogen met verve verdedigd. De 'internetbelasting' is volgens de regering absoluut noodzakelijk om de overheidsbijdragen aan muzikanten, schrijvers en filmproducenten op te kunnen schroeven. Intellectueel eigendom zou alleen op deze manier beschermd kunnen worden. De computerindustrie noemde de plannen "absoluut uniek in de wereld" en waarschuwde ervoor dat dergelijke belastingen uiteindelijk zullen worden doorberekend aan de consument. Minister Dubler-Gmelin van Justitie wilde daar echter niets van weten. "De kosten zullen lang niet zo hoog oplopen als de computerindustrie ons wil doen geloven", zei de minister. (Reuters)

PinkRoccade ongevoelig voor millennium
Automatiseerder PinkRoccade heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst behaald van 35 miljoen gulden, bijna 57 procent meer dan een jaar geleden. De omzet steeg met ruim 37 procent naar 681 miljoen gulden. In een toelichting op de gisteren gepresenteerde cijfers stelt het bedrijf veel minder last te hebben gehad van de 'millenniumluwte' dan de concurrentie. IT-bedrijven werden als gevolg van de eeuwwisseling geconfronteerd met terughoudendheid bij opdrachtgevers die vreesden voor computerproblemen. PinkRoccade zegt hiervoor ongevoelig te zijn omdat de omzet voor 75 procent wordt gerealiseerd uit dienstverlening in het kader van langlopende contracten. (ANP)

Brussel stelt vragen over UMTS-veiling
Europees Commissaris Monti, belast met mededinging, heeft het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat deze week vragen gesteld over de omstreden UMTS-veiling. Dat is opmerkelijk omdat de veiling tot nu toe hoofdzakelijk in de aandacht stond van Directoraat- Generaal 13 (informatiemaatschappij) van Europees Commissaris Liikanen. In Brussel is dit jaar een onderzoek begonnen naar het verloop van de Nederlandse veiling waarop frequenties voor mobiele telecommunicatie per opbod werden verkocht. Telecombedrijven hebben geklaagd dat de veilingopzet ongunstig was voor nieuwkomers en vooral de bestaande mobiele operators in de kaart heeft gespeeld. (Redactie Economie)


De benzineprijzen in Nederland liggen hoog ten opzichte van de prijzen in onze buurlanden, aldus de Europese Commissie. Om te weten waar je voordelig benzine kunt tanken, kun je sinds vorige week terecht op een nieuw gedeelte van de ANWB-site. Per provincie worden daar de benzineprijzen van verschillende pompstations met elkaar vergeleken. De site is niet mooi, maar wel praktisch. Het adres is: (http://www.anwb.nl/city/albbrand.htm)

NRC Webpagina's
7 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad