U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Kittig blijspel

HENK VAN GELDER
Comedy betekent vaak dat er een onzichtbaar publiek zit te grinniken om dingen die niet om te grinniken zijn. Merkwaardig blijft hoe anderen kennelijk een grap herkennen waar met de beste wil van de wereld geen grap te vinden is. Zelfs als dat publiek in werkelijkheid helemaal niet bestaat, en als die lach op synthetische wijze is toegevoegd, blijft het een raar verschijnsel - want dan is er dus iemand aan het werk geweest, die denkt dat ergens om kan worden gelachen.

Deze vervreemding drong zich weer eens aan me op toen ik de eerste scène van de eerste aflevering van de nieuwe serie Hij & Julia zag: hoofdrolspeelster Annette Barlo loopt gejaagd door de huiskamer, pakt haar spullen bij elkaar en gebaart tegen een baby in de box. Er is nog geen woord gesproken, er is nog niets gebeurd, en meteen klinkt al enig gegrinnik. Wat zou dat nou toch zijn?

Hij & Julia is vervaardigd door Joop van den Ende Producties en verkocht aan Fox, het kanaal dat nog altijd geen eigen gezicht heeft en nu compagnons zoekt om een betere toekomst te verzekeren. De serie lijkt vooral te mikken op een publiek van twintigers. Annette Barlo, vroeger de dochter in Oppassen!, speelt een jonge vrouw wier man twee jaar geleden naar Amerika verdween. Hans Somers speelt de man, die net is teruggekeerd en na bijna een maand nog steeds geen contact heeft opgenomen met zijn ex. Zij heeft haar eigen reisbureautje, hij werkt nu bij een architectenbureau. De vraag is of ze elkaar weer krijgen. De baby vormt daarbij een complicerende factor; ook aan het slot van de eerste aflevering staat nog steeds niet vast of de man de vader is.

Hij en Julia is geschreven door Harm Edens en Ger Apeldoorn, die al jarenlang ervaring hebben in het bewerken van buitenlandse series en het schrijven van nieuwe afleveringen als de voorraad buitenlandse scripts is uitgeput. Het zonnetje in huis, met Johnny Kraaykamp (vader en zoon) en Martine Bijl, is daarvan het meest succesvolle voorbeeld. Ook de vele herhalingen leveren RTl4 steeds hoge kijkcijfers op. Hij & Julia toont hun bedrevenheid in het opzetten van een bruikbare constructie; al meteen laat zich indenken dat er nog talloze plotwendingen mogelijk zijn voordat die twee elkaar krijgen. Gelachen heb ik niet, daarvoor staan de kittige blijspelmaniertjes van de spelers te veel in de weg. Hun wederzijdse onwennigheid in het begin wordt beter gespeeld dan die olijk bedoelde scènes. Maar het onzichtbare publiek denkt daar anders over.

Hij & Julia, Fox, 21.30-22.00u.

NRC Webpagina's
4 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad