U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

UITGELICHT

Websites en webwinkels bouwen

Door MARIE-JOSÉ KLAVER
Wie een website of een webwinkel wil beginnen heeft de keuze uit meer dan honderd internetaanbieders en tientallen softwarepakketten. KPN Telecom probeert het beginnende webmasters gemakkelijk te maken met Klik en Klaar, een nieuwe dienst om een domeinnaam aan te vragen en een site te bouwen.

Klik en Klaar is volgens KPN gratis en biedt de internetter de mogelijkheid zijn of haar site meteen te bouwen en op het net te zetten. Dat is niet helemaal waar. Voor het aanvragen van een domein via Klik en Klaar moet 35 gulden betaald worden en voor de komende jaren kost het webadres 20 gulden per jaar. Bovendien moet registratie en sitebouw online gebeuren, wat telefoontikken kost.

Meteen een site openen kan ook niet. Bij het invullen van het formulier op de Klik en Klaar-site (www.klikenklaar.nl) blijkt dat het enige tijd duurt voordat de domeinnaam wordt toegekend en dat er nog een paar administratieve handelingen verricht moeten worden als er voor een .nl- domein is gekozen. De aanvrager moet wachten op een vrijwaringsverklaring en moet een recent inschrijvingsbewijs van de Kamer van Koophandel overleggen.

Via een aantal invulformulieren van KPN kan een site gebouwd worden. Het aanbod aan stramienen en stijlen is erg beperkt en doet erg denken aan de homepages die je in 1994 en 1995, de begintijd van het world wide web, zag. (Achtergrondmotiefjes die op een parketvloer lijken, lelijke grafische balken en lange opsommingen.) Alle voorbeeldsites die KPN laat zien (Elektronicawinkel Piet Boonstra, Tennisclub Groenendaal en Palthe stomerij Gelderlandplein) zien er even fantasieloos uit.

Een Klik en Klaar-website ziet er ook erg gratis uit. Onderaan staan twee verplichte advertenties. Een van KPN Webhosting en een van Websitenow. (Wat Websitenow is, is onduidelijk. Waarschijnlijk het bedrijf dat de software heeft gemaakt om een Klik en Klaar-site te bouwen. De site van Websitenow is permanent onbereikbaar.)Het gratis pakket Klik en Klaar kent een groot aantal beperkingen. De klant krijgt geen e-mailadressen onder de domeinnaam en het gebruik van het bedrijfslogo als achtergrondplaatje is niet mogelijk. Ook kan de site, die uit maximaal 10 pagina's mag bestaan, niet aangevuld worden met HTML-pagina's. ( HTML is de opmaaktaal waarmee websites worden gemaakt.) Het aantal bezoekers kan niet geteld worden. De login-naam en het wachtwoord dat KPN toewijst zijn niet erg veilig en kunnen niet gewijzigd worden. De login-naam bestaat uit de domeinnaam en het wachtwoord is een simpele reeks letters als iizppw.

Ronduit vervelend van Klik en Klaar is dat je eerst een contract met KPN sluit voor het aanvragen van een domeinnaam en dan pas ziet dat de mogelijkheden die de gratis variant van Klik en Klaar zeer beperkt zijn. Wie meer wil, kan een uitgebreider Klik en Klaar-pakket bestellen voor 39,95 gulden per maand. Voor die prijs bieden tegenwoordig veel internetaanbieders een hostingabonnement aan. Widexs bijvoorbeeld biedt hetzelfde bedrag tweeënhalf maal zoveel schijfruimte als KPN en een onbeperkt aantal e-mailadressen. ( KPN biedt 10 megabyte schijfruimte en 5 e-mailadressen.)Een website ontwerpen is niet zo moeilijk als vaak wordt gedacht. De opmaaktaal HTML (HyperText Markup Language) is door zijn eenvoudige structuur snel te leren. Er zijn talloze websites over HTML en websites maken. De handleiding HTML van de TU Delft is een uitstekende site die zowel geschikt is voor beginners als gevorderden (www.rc.tudelft.nl/mirhtml).

Wie geen zin heeft om HTML te leren kan ook kiezen voor een softwarepakket om websites te maken. Een goed grafisch pakket is Dreamweaver van Macromedia (www.dreamweaver.com). Op softwaresites als Tucows (www.tucows.com) en Shareware.com zijn ook talloze gratis pakketten te vinden.

Voor een webwinkel is iets meer nodig dan alleen een stel webpagina's. Er moet ook een database komen voor de producten en prijzen en een betalingsmogelijkheid. Klik en Klaar heeft twee pakketten voor webshops. Voor 64,95 gulden per maand mag u maximaal tien producten verkopen en voor 149,95 gulden 100 producten. De schijfruimte bedraagt 10 megabyte, wat voor een database met honderd producten niet veel is. Een online betalingsoptie biedt KPN niet voor de webshops.

Webwinkel Take it Now biedt internetgebruikers onder de naam MyStore de mogelijkheid aan om gratis een winkel met maximaal 15 producten te openen (www.mystore.nl). Voor een shop met 1.500 producten betaalt u 110 gulden per maand. MyStore-winkeliers kunnen kiezen voor een standaardvormgeving of de winkel inpassen in een bestaande website, zoals de provider Planet Internet heeft gedaan met de Computershop (computershop.planet.nl). Een voordelig en praktisch softwarepakket om een webwinkel te maken is EasyShopmaker van Errel Cooperation Amsterdam (www.easyshopmaker.nl). Het programma kost 249 gulden en stelt de gebruiker in staat snel een mooie winkel te maken met een catalogus met uitgebreide productbeschrijvingen en afbeeldingen. Een voorbeeld van een virtuele winkel die met EasyShopmaker is gemaakt is Ellectrique design (www.e-d.nl).

NRC Webpagina's
4 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad